Uniunea Europeană doreşte să consolideze rolul consumatorilor prin noi norme care modifică şi adaptează directivele existente la tranziţia verde şi la economia circulară.
Democrația europeană a fost testată în ultimul deceniu, iar valorile, normele și drepturile comune reinterpretate adesea contrar a ceea ce sunt în literă și spirit. Însă democrația este cea care asigură în continuare funcționarea Uniunii Europene pentru legislativul căreia se organizează acum o nouă rundă de alegeri.
Directiva privind condițiile de primire, Regulamentul privind condițiile pentru protecția internațională și Regulamentul privind cadrul de relocare al UE au fost propuse în 2016. Recent a fost propusă o Reformă în domeniul migraţiei şi azilului.
Parlamentul European acționează pentru ca Europa să respecte cele mai înalte standarde privind serviciile digitale, protecția datelor și securitatea cibernetică, bazate pe drepturile și valorile fundamentale ale UE stabilite în Declarația privind drepturile și principiile digitale.
Construirea unei Uniunii Europene a Sănătății ocupă un loc prioritar pe agenda Parlamentului European și o regăsim între cele nouă axe ale dosarului Democrația în Acțiune.
Conform estimărilor recente, aproximativ jumătate din creșterea preconizată a investițiilor publice dintre 2019 și 2025 rezultă din investiții finanțate de la bugetul Uniunii Europene, în special prin Mecanismul de redresare și reziliență.
S-au împlinit doi ani de rezistență ucraineană în fața războiului de agresiune al Rusiei și a încercărilor ilegale de anexare a teritoriului ucrainean, doi ani de când Ucraina este obligată să își apere valorile și libertățile, care sunt și ale noastre. Curajul poporului ucrainean a uimit întreaga lume. Parlamentul European rămâne alături de Ucraina, Europa fiind decisă să îi rămână alături atâta timp cât va fi necesar.
Se împlinesc anul acesta cinci ani de la lansarea Pactului Verde European. PE a aprobat, de atunci, cu mare majoritate inițiativele incluse în acest pachet de politici, dar, la nivelul anumitor țări și în zona unor sectoare social‑economice, unanimitatea
Anul acesta, alegerile pentru Parlamentul European sunt programate între 6 şi 9 iunie, într-un context complicat, dominat de războiul din Ucraina. Ce pot aduce nou aceste alegeri? Vor reprezenta ele un nou impuls pentru democraţia europeană?
Promovarea modului nostru de viață european este una dintre cele șase priorități comune ale PE, CE și Consiliului European și reunește inițiative în domenii precum combaterea terorismului, sănătatea, spațiul Schengen, migrația și azilul.
Una dintre cele şase priorităţi comune ale instituţiilor europene este O economie în serviciul cetățenilor.
UE a fost gândită pentru a fi o asociere a cetățenilor, comunităților și statelor care împărtășesc aceleași valori pentru binele comun. Bazat pe valorile universale ale umanismului, modelul european poate fi oferit lumii ca exemplu de urmat.
Digitalizarea joacă un rol esențial în toate politicile UE și este declarată prioritate comună pentru perioada 2019-2024, de Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană.
Pactul verde European este declarat prioritate comună pentru perioada 2021-2024, de instituțiile UE- PE, Consiliul și Comisia- instituții care au stabilit obiectivele și prioritățile politice comune până la următoarele alegeri europene din 2024.