Sfaturi utile pentru turiştii români
Departamentul Consular din Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă în continuare evitarea oricărei călătorii în Israel, pe fondul situației de securitate (nivelul avertismentului de securitate este în prezent 8 din 9, echivalentul recomandării „Evitați orice călătorie!”).
Eugen Cojocariu, 01.01.2025, 18:34
În acelaţi timp, Departamentul Consular a reamintit că autoritățile israeliene au decis modificarea condițiilor de intrare aplicabile cetățenilor români care călătoresc în acest stat în scop turistic.
Deși nu este necesară obținerea unei vize, de la 1 ianuarie 2025, înainte de sosirea în Israel este obligatorie obţinerea unei autorizaţii electronice de călătorie (Electronic Travel Authorization ETA-IL), indiferent de vârstă și de tipul de pașaport deținut. Autorizația electronică de călătorie se obține exclusiv electronic, taxa de 25 de shekeli putând fi achitată cu cardul bancar.
Procedura pentru obținerea ETA este disponibilă la www.israel-entry.piba.gov.il. Autorizația este valabilă doi ani de la data eliberării sau până la data expirării pașaportului, dar trebuie reînnoită dacă intervin modificări cu privire la nume, sex, cetățenie, pașaport. Deținerea unei ETA-IL valabile nu garantează intrarea în Israel, decizia de permitere sau nepermitere a intrării fiind luată de autoritățile israeliene la momentul trecerii frontierei. Pe site-ul Ministerului de Externe român se pot găsi informaţii suplimentare în secţiunea «Condiţii de călătorie».
În context, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au însumat în primele 10 luni din 2024 aproape 14 milioane de persoane. Peste 73% au folosit mijloace de transport rutiere şi aproape 26% mijloace de transport aeriene, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) atrage, însă, atenţia călătorilor asupra riscurilor asociate cu achiziţionarea de pachete turistice de la entităţi neautorizate. Turiştii trebuie să cumpere numai de la agenţii de turism licenţiate, pentru că astfel sunt protejaţi conform legislaţiei în vigoare. Amatorii de chilipiruri au mari şanse să fie păgubiţi, avertizeată Asociaţia. ANAT subliniază că Ordonanţa nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate protejează turiştii care merg prin agenţiile de turism licenţiate. Toate agenţiile licenţiate sunt listate pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, iar turiştii sunt sfătuiţi să verifice dacă numele agenţiei figurează pe acest site.
De asemenea, ANAT recomandă turiştilor să caute recenzii autentice şi contacte directe, evitând intermediarii fără site-uri oficiale sau adrese fizice. Totodată, turiştii sunt sfătuiţi să plătească doar în conturi bancare ale firmei şi să evite tranzacţiile în numerar sau plăţile către conturi personale, care pot indica o activitate ilegală. Agenţiile licenţiate sunt obligate să deţină poliţe de asigurare care acoperă eventualele situaţii de insolvenţă sau neplata serviciilor, deci pachetele turistice sunt garantate împotriva insolvenţei sau a falimentului. În plus, în cazul agenţiilor licenţiate, turiştii beneficiază de protecţie juridică, iar orice reclamaţie poate fi soluţionată prin intermediul autorităţilor competente.