Sfaturi pentru călătoriile în Bulgaria (1)
Autorităţile române recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional la frontiera româno-bulgară.
Eugen Cojocariu, 25.09.2024, 15:52
Autorităţile române recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional la frontiera româno-bulgară. Reamintim faptul că autorităţile bulgare efectuează reparaţii pe partea bulgară la Podul Prieteniei dintre Ruse şi Giurgiu, lucrări care vor dura aproximativ doi ani. Acestea se desfăşoară zilnic, timp de 10-12 ore. Pe perioada reparaţiilor, circulaţia are loc alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat.
Având în vedere că timpii de aşteptare la Giurgiu sunt mari, autorităţile recomandă participanţilor la traficul transfrontalier să utilizeze aplicaţia Trafic online a Poliţiei de Frontieră, www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele de trecere a frontierei.
Autorităţile recomandă, de asemenea, utilizarea celorlalte puncte de trecere a frontierei deschise în regim internaţional de la graniţa cu Bulgaria, după cum urmează: pe raza judeţului Dolj: Calafat şi Bechet (BAC); pe raza judeţului Teleorman: Zimnicea (BAC), Turnu Măgurele (BAC); pe raza judeţului Călăraşi: Călăraşi (BAC); pe raza judeţului Constanţa: Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Dobromir şi Lipniţa (aceste ultime două puncte funcţionează cu orar 8,00 – 20,00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 tone).
Ministerul român al Afacerilor Externe aminteşte că de la 5 iulie 2024 taxa de pod Giurgiu – Ruse poate fi plătită şi online, numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1, la https://ep.customs.bg/eportal/public. Taxa de pod poate fi în continuare plătită cu cardul bancar sau în numerar, respectiv 2 euro sau 4 leva. În punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulaţie sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice, aplicate pe teritoriul Bulgariei. În astfel de cazuri, cetăţenii români identificaţi de sistem sunt obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.
În sezonul estival 2024, traficul la frontieră la Giurgiu-Ruse a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu până la 40%. Au fost zile în care timpii de aşteptare au fost şi de aproximativ două ore, au declarat autorităţile române. De exemplu, în data de 8 septembrie când s-a încheiat sezonul estival au fost 6.800 de autoturisme faţă de 5.400 înregistrate anul trecut. Vârful traficului a fost înregistrat în perioada 15-19 august, când au fost înregistrate 13.000 de autoturisme zilnic, dar în această perioadă cifra s-a redus foarte mult şi s-a ajuns la 500 de autoturisme care trec frontiera prin Giurgiu în 12 ore.