Din nou despre turiştii români în Bulgaria
Bulgaria a fost destinaţia externă unde au ajuns cei mai mulţi turişti români în sezonul de vară 2024.

Eugen Cojocariu, 26.03.2025, 16:15
Destinaţiile de vară favorite pentru turiştii români rămân Bulgaria, Grecia şi Turcia. Anul trecut, cele 3 state din apropierea României au atras circa 4,6 milioane de români, în uşoară creştere faţă de 2023, când circa 4,5 milioane de români au vizitat cele trei destinaţii. În Grecia au mers mai puţini români în 2024 decât în 2023, pe când în Bulgaria şi Turcia mai mulţi.
Bulgaria a fost destinaţia externă unde au ajuns cei mai mulţi turişti români în sezonul de vară 2024. Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Bulgaria, peste 2,33 milioane de români au vizitat ţara vecină, situându-se pe locul 1 în clasamentul pe naţiuni. Pe locul 2 au fost turiştii din Turcia, aproape 2,29 milioane, pe locul 3 cei din Ucraina, cu aproape 1,28 milioane, iar pe 4 şi 5 grecii, cu aproape 1,91 milioane, şi germanii, cu peste 920.000 de turişti. În top 10 al turiştilor străini în Bulgaria s-au mai aflat sârbii, polonezii, nord-macedonenii, britanicii şi cehii.
Litoralul bulgăresc al Mării Negre reprezintă principala atracţie pentru turiştii români, Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Albena, Kavarna, Varna, Nessebar, Sfinţii Constantin şi Elena și, bineînţeles, Balcic fiind principalele destinaţii pentru vacanța la mare. Bulgaria este o destinaţie favorită a românilor și pentru sporturile de iarnă, foarte mulți alegând stațiunile Bansko și Borovets pentru schi.
Reprezentanţii industriei turismului din Bulgaria au anunţat în februarie că se aşteaptă în această vară la o creştere de 30% a preţurilor în unităţile de cazare. Operatorii din turism au subliniat că majorarea preţurilor din Bulgaria este în linie cu tendinţele regionale, dând ca exemplu majorările de preţuri din Turcia şi Grecia, care le depăşesc pe cele din Bulgaria.
O altă limitare pentru vacanţele în Bulgaria o reprezintă şi în 2025 lucrările de reparaţii pe tronsonul bulgăresc al Podului Prieteniei, de la Giurgiu – Ruse. În funcţie de destinaţii, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere recomandă următoarele rute alternative: Călăraşi (Călăraşi) – Silistra: rutier (autoturisme) şi bac (transport marfă); Ostrov (Constanţa) – Silistra: rutier (autoturisme şi transport persoane-autocare); Negru Vodă (Constanţa) – Kardam: rutier; Vama Veche (Constanţa) – Durankulak: rutier; Calafat (Dolj) – Vidin: rutier; Zimnicea (Teleorman) – Svishtov: bac; Turnu Măgurele (Teleorman) – Nicopole: bac; Bechet (Dolj) – Oreahovo: bac; Lipniţa (Constanţa) – Kainardja: rutier (punctul de frontieră este deschis până la ora 20.00 pentru vehiculele cu sarcina maximă de 3,5 tone); Dobromir (Constanţa) – Krushari: rutier (punctul de frontieră este deschis până la ora 20.00 pentru vehiculele cu sarcina maximă de 3,5 tone).