De sărbători se poate circula pe ambele sensuri ale Podului Giurgiu-Ruse
Lucrările de reparare majoră a Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi temporar întrerupte în perioada 20 decembrie 2024 - 7 ianuarie 2025 şi se poate circula din nou pe ambele sensuri, urmând ca din 8 ianuarie 2025 reparaţiile să fie reluate.
Eugen Cojocariu, 25.12.2024, 13:00
Lucrările de reparare majoră a Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi temporar întrerupte în perioada 20 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025 şi se poate circula din nou pe ambele sensuri, urmând ca din 8 ianuarie 2025 reparaţiile să fie reluate. În perioada în care reparaţiile sunt întrerupte, se va circula pe ambele sensuri cu precizarea că, pe segmentul rutier deja reparat, sensurile de mers vor fi despărţite de parapeţi de beton.
Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), autorităţile bulgare au anunţat că, după reluarea lucrărilor, acestea se vor efectua, de regulă, ziua şi vor implica circulaţia pe pod, pe tronsonul rutier bulgar, pe o singură bandă, cu accesul alternativ al autovehiculelor şi semnalizare prin sisteme de semafoare adaptive, indicatoare rutiere şi personal de dirijare.
MAE reaminteşte că, din 5 iulie 2024, taxa de pod poate fi plătită şi în sistem online, dar numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1. Taxa de pod poate fi în continuare plătită cu cardul bancar sau în numerar, respectiv 2 euro sau 4 leva. În punctele de frontieră bulgare, funcţionează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulaţie sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice, aplicate pe teritoriul Bulgariei. În astfel de cazuri, cetăţenii români identificaţi de sistem sunt obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.
În acest context, MAE subliniază că este important ca şoferii români să se informeze corect şi să-şi achiziţioneze în timp util vinietele electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar. Autorităţile bulgare recomandă ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul website-ului www.bgtoll.bg, care are versiune în limba română, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră.
Luând în considerare şi evoluţia dinamică a condiţiilor meteorologice pe teritoriul bulgar pe timpul sezonului de iarnă (coduri de atenţionare pentru temperaturi scăzute, precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, viscol şi formare de polei), MAE recomandă turiştilor români să se asigure că au suficient combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare telefoanele mobile.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind preluate de către operatori call-center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Bulgaria: +359879440758.