Zalău
Mergem astăzi în nord-vestul ţării, într-un oraş care potrivit descoperirilor arheologice este locuit de mai bine de 5 mii de ani: Zalău. Ne aflăm în judeţul Sălaj, într-o zonă montană, care şi-a păstrat prospeţimea, preţuind şi vestigiile trecutului.
Ana-Maria Cononovici, 25.01.2025, 14:42
Mergem astăzi în nord-vestul ţării, într-un oraş care potrivit descoperirilor arheologice este locuit de mai bine de 5 mii de ani: Zalău.
Ne aflăm în judeţul Sălaj, într-o zonă montană, care şi-a păstrat prospeţimea, preţuind şi vestigiile trecutului.
Bianca Pop, coordonatorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Zalău din cadrul Primăriei Municipiului Zalău, ne-a întâmpinat:
“Bun venit în centrul Țării Silvaniei, la poalele Munților Meseș, unde Zalăul este așezat. Munţii Meseş sunt o extremitate nord-estică a Munților Apuseni. Și Zalău este unul dintre cele mai vechi oraș atestate documentar de pe teritoriul României. Zalău este municipiul reședință de județ al județului Sălaj și putem spune că din Evul Mediu regele Ungariei, Matiaș Corvin a lăsat moștenire un oraș al cărui centru era un renumit târg, era cunoscut și pentru ceramica de Zalău în acea perioadă, în secolele 18-19.
Astăzi centrul istoric a fost reabilitat, încă poartă strălucirea de altădată, dar putem spune că îmbracă o nouă înfățișare inspirată din marile orașe europene, având în vedere că o zonă pietonală a fost recent amenajată în centrul vechi al orașului. Aici veți găsi un aspect contemporan în care se oglindește armonios trecutul, frumusețea caselor de odinioară, a clădirilor istorice, a lăcașelor de cult și a muzeelor care s-au upgradat în prezent și ne duc în trecut prin intermediul tehnologiei digitale.
Așa cum vă spuneam, farmecul centrului vechi este dat de o serie de monumente și ansambluri de arhitectură. Avem câteva eficii de excepție, concepute în stil neobaroc, eclectic, clasicist sau secesionist.”
Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă şi Galeria de Artă „Ioan Sima” sunt principalele obiective de mare atracţie ale oraşului. Municipiul Zalău se mândreşte şi cu Biblioteca Documentară, creată în cadrul Colegiului Reformat, care are peste 40 de mii de volume, din care cea mai mare parte este carte rară sau unicat.
Bianca Pop ne-a ghidat vizita prin oraş în descoperirea atracţiilor turistice: “Pornind din piaţeta dominată de perla culturală a Zalăului, care este clădirea Transilvania, iar piațeta se numește Piața Iuliu Maniu, după marele istoric sălăjean care a contribuit la Marea Unire și vă pot spune că aici puteți să gustați din felia cea mai consistentă a patrimoniul cultural zălăuan şi să admiraţi lângă Clădirea Transilvania și alte clădiri frumoase de patrimoniu precum clădirea Primăriei, clădirea Direcției Județene pentru Cultură, clădirea Colegului Național Silvania ș.a.m.d.
Iar printre edificile de cult pe care noi le promovăm și care sunt și acestea monumente istorice, sunt biserici vechi de la mijlocul secolul al 19-a lea, Biserica Reformată Romano-Catolică, de la începutul secolului 20 două biserici, una veche greco-catolică și actual ortodoxă și încă una ortodoxă. Iar pentru noi și pentru cei care vizitează orașul nostru, munţii Mezeş reprezintă locul de escapade din mediul urban. Aici ne încărcăm cu energie pură, aer proaspăt și o mare de liniște și aici este locul unde avem ocazia să facem drumeţii, pentru că avem trei trase marcate.”
Ajuns aici călătorul se poate bucura de specialităţi locale precum slănina, cârnații, sarmalele, dar şi deserturi precum gogoși, și cunoscutele plăcinte de mălai dulce, făcute din făină de porumb, după o reţetă specifică Sălajului.