Viscri
Mergem astăzi într-unul dintre cele mai cunoscute sate din România, vizitat și apreciat atât de români, dar mai ales de turiștii străini: satul Viscri, din judeţul Braşov, care a devenit popular în Europa după ce regele Charles al Marii Britanii a cumpărat o proprietate în această localitate.
Ana-Maria Cononovici, 07.09.2024, 12:00
Mergem astăzi într-unul dintre cele mai cunoscute sate din România, vizitat și apreciat atât de români, dar mai ales de turiștii străini: satul Viscri, din judeţul Braşov, care a devenit popular în Europa după ce regele Charles al Marii Britanii a cumpărat o proprietate în această localitate. Satul Viscri face parte din Patriomoniul Mondial UNESCO, se regăsește în ghiduri turistice internaționale și a fost sursa mai multor reportaje în presa de la noi și în cea internațională.
Viscri se găseşte la 80 km de Brașov și la 40 km de Sighișoara, în comuna Bunești și își are originile în sec.al XII-lea, când aici au fost aduși secui, pentru a păzi granița estică a regatului. Aceștia au ridicat o biserică de calcar alb-verzuie, de la care s-a dat numele localității în maghiară și germană. După câțiva ani secuii au fost mutați la limita estică – Covasna și Harghita de astăzi, iar în locul lor au venit țărani sași, de origine germanică. Dialectul săsesc este și după o izolare de mai mult de 800 de ani similar celui din Luxemburg și este folosit încă de locuitorii germani ai satului.
Ruxandra Cernat, producător „România Infinită”, a fost aici şi ne-a recomandat zona cu căldură: „Viscri este cu adevărat o localitate care trebuie vizitată măcar o dată în viață. De ce? Pentru că în primul rând s-a redeschis publicului Casa Prințului Charles, o casă săsească tradițională, unde puteți vedea dormitorul regelui, puteți vedea fotografii cu fosta proprietară, puteți să vă plimbați prin grădina de legume. Acele legume sunt plantate voluntar de copiii din zonă și puteți culege tot ce vă poftește inima, lăsând dacă doriți o mică donație după aceea la casa de bilete. Aveți parte și de ghid, o doamnă extraordinară. Ghidajul este gratuit.
La început, în curte sunt panouri cu fotografii ale familiei regale române și britanice, (n.r. ni se spune) care sunt legăturile de sânge și istorice dintre Regele Charles şi România. Pe lângă vizita casei și frumusețea acelui loc, pe lângă grădina de legume veți putea descoperi și un ierbar, cum făceam în copilărie. Numai că acesta costă vreo 13.000 de lire sterline și arată ca un ceaslov medieval de o grosime impresionantă, cu toată flora spontană a zonei care a fost fotografiată, desenată, pictată, îndosariată spre păstrare.
De asemenea, o încăpere este rezervată pentru expoziții de fotografie sau pictură, cu vânzare, ale persoanelor care au legătură cu evenimente din istoria țării sau cu familiile nobiliare române. Apoi drumul urcă ușor spre biserica fortificată, neapărat de văzut. Drumul este printre case, care de care mai frumoase și la porți așteaptă gospodarii cu tot felul de produse: fructe, brânză, țuică, palincă, tot felul de dulcețuri, dar și haine și țesături.”
La Viscri pot fi organizate tururi ghidate pe traseele de biciclete din zonă, plimbări cu căruța, degustare de gemuri home-made, degustări de vinuri sau de palincă, dar şi drumeții prin pădure.