Vara în satul Şimon, judeţul Braşov
Situată la circa 190 de km faţă de Bucureşti, zona turistică Bran Moeciu este, de mulţi ani, un loc preferat de cei care doresc să se retragă într-un loc liniştit, unde să fie răsfăţaţi cu preparate tradiţionale.
Ștefan Baciu, 23.07.2024, 16:00
Situată la circa 190 de km faţă de Bucureşti, zona turistică Bran Moeciu este, de mulţi ani, un loc preferat de cei care doresc să se retragă într-un loc liniştit, unde să fie răsfăţaţi cu preparate tradiţionale. Din Bucureşti sunt două căi de acces, una pe Valea Prahovei, o altă zonă turistică accesibilă şi extrem de frecventată în perioada iernii datorită domeniului schiabil, cealaltă prin Piteşti şi pasul Rucăr Bran. Localitătile Bran şi Rucăr se află între Munţii Bucegi şi Munţii Piatra Craiului, astfel incat amatorii de drumeţie pot întâlni peisaje deosebite şi locuri sălbatice. Cele mai vizitate obiective ale zonei sunt Castelul Bran, Dino Parc, un parc tematic de distracţii din Râşnov, unde se află 120 de machete de dinozauri şi Sanctuarul urşilor de la Zărneşti, unde se află peste 120 de urşi salvaţi de la o viaţă crudă în captivitate.
Au fost înfiinţate pensiuni nu numai în Bran, ci şi în satele din apropiere, precum Şimon, unde produsele alimentare obţinute din activităţile tradiţionale completează o ofertă turistică deosebită. Laurenţiu Drăgan este administratorul unei pensiuni din satul Şimon şi explică de ce vin turiştii în satele din această zonă:
“Majoritatea clienților care vin la Bran să vadă castelul vor să descopere și cum trăiesc localnicii, ce valori au și modul în care își pun în în valoare toate resursele zonei, de la cele culinare, la cele artistice, prin dansuri, prin joc, până la frumusețea peisajelor, peisajelor și aerul curat din zona noastră.În primul rând îi putem prelua de la autocar sau de la mijlocul de transport care s-au deplasat până aici cu căruțele, să-i aducem până la pensiunea noastră sau să le arătăm satul. Apoi le facem primiri cu pâine, sare, pălincă, brânză. Ulterior le servim bucatele noastre bazate pe produse din carne de oaie în zona Bran Moeciu, Fundata având peste 53 de mii de oi la mai puțin de 11 mii de locuitori. Şi se pot plimba pe dealurile din apropiere, să facă drumeții atât pe deal cât și pe munți. Putem face călărie, ciclism prin sat sau downhill pe dealuri, iarna schi atunci când avem zăpadă. Bineînțeles, sunt foarte multe activități pe care le pot face aici, focuri de tabără, ateliere de decorat turtă dulce, vizită la fermă, vizită la stână, să vadă cum se încheagă laptele.”
Fiecare pensiune are o ofertă specifică, după cum a subliniat Laurenţiu Drăgan:
“În locația noastră cozonacul este vedeta, noi având patiserie proprie. Toată lumea vine aici fermecată de numele pensiunii noastre și toți vor să încerce cozonacul. Apoi plăcintele cu brânză și mere se fac, se coc și merele la noi în zonă, iar ulterior da pastrămurile, brânzeturile. Avem și produse specifice. Zona noastră cred că are mai mult de 10 feluri de brânză. Toate sunt legate de perioada din an în care se fac. Sunt puține soiuri de brânză care se fac toată perioada anului, dar sunt anumite perioade în care sunt specifice unui anumit tip de brânză. De exemplu, în această perioadă telemeaua de oaie este cea mai grasă și cea mai gustoasă și tot acum brânza în coajă de brad, brânza de burduf este faimoasă, este vedeta perioadei. Pădurile noastre sunt pline de fructe, de ciuperci, ciupercile care pot fi conservate, pot fi gătite proaspete, la fel și din fructe putem face gemuri, putem face băuturi, siropuri, toate aceste resurse ale zonei. Încercăm să valorificăm cât se poate de bine.”
În zona Bran Moeciu Fundata sunt peste 400 de structuri de cazare, care oferă în total peste 12 mii de locuri.