Vacanţă în Delta Dunării
Astăzi vă propunem să explorăm posibilităţile de petrecere a unei vacanţe în Delta Dunării, o zonă cu întinse suprafeţe de stuf, unde întâlnim multe specii de păsări şi de animale.
Ana-Maria Cononovici, 15.06.2024, 17:42
Astăzi vă propunem să explorăm posibilităţile de petrecere a unei vacanţe în Delta Dunării, o zonă cu întinse suprafeţe de stuf, unde întâlnim multe specii de păsări şi de animale. Pe canalele şi lacurile Deltei Dunării întâlnim nuferi albi şi galbeni, iar apa este aşa de limpede încât poţi privi, ca într-un acvariu, plantele subacvatice. Un loc special este Pădurea Letea, una dintre cele mai vechi rezervații naturale din România și cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Peisajul de aici este unul deosebit, pâlcurile de pădure alternând cu dunele de nisip. Predomină stejarii, unii dintre ei cu vârste de peste 300 de ani, dar în pădure se mai pot întâlni și peste 10 specii de orhidee și o specie de liană ce poate ajunge până la 25m.
Şi cum unul dintre cele mai bune puncte de plecare pentru excursiile în Deltă este Sulina, un oraş cu o istorie fascinantă, am încercat să aflăm cum poate fi explorată Delta Dunării. Iulia Pascale, preşedinta Asociaţiei Descoperă Sulina, ne-a spus:
« Noi oferim pachetele turistice care includ atât transferul de la Tulcea la Sulina, cât şi excursiile în Delta Dunării, experienţe le numim noi, experienţe în natură, excursii cu barca, sau cu caiacul, în funcţie de condiţia fizică a turiştilor şi pachete care pot include chiar şi experienţele gastronomice. Avem un punct de informare turistică şi veghem asupra fiecărui turist care ajunge la noi, astfel încât să aibă o vacanţă extraordinară şi o experienţă extraordinară. »
Inutil să vă amintim că în zonă oferta gastronomică abundă în peşte, aşa că o experienţă gastronomică ar putea include pescuit sportiv din barcă, iar apoi un popas la vreuna din pensiunile din zonă, unde gospodinele pregătesc reţete tradiţionale: ciroba de peşte, cu mai mulţi peşti din Dunăre, storceagul, o ciorbă de peşte dreasă cu smântână, făcută altădată din sturion, specie strict protejată. În diversificată ofertă gastronomică găsim ciorba de perişoare, bineînţeles din peşte, sau friptura de peşte, numită aşa pentru că se pune la cuptor cu cartofi cu tot, cârnaţi sau mici de peşte, perişoare de peşte. Salatele de icre, zacusca de peşte, drobul de peşte, peştele afumat sau marinat sunt, de asemenea. aperitive de neratat,
Am invitat-o pe interlocutoarea noastră să ne spună ce obiective deosebite ar trebui să vizităm, odată ajunşi aici :
« În primul rând trebuie să ajungeţi să vizitaţi cimitirul de la Sulina, pentru turiştii străini o mare atracţie este « punctul Zero », Mila 0 a Dunării, efectiv vărsarea Dunării în Marea Neagră, excursie de seară cu apusul, care e spectaculos şi diferit de la seară la seară şi Farul vechi, care se va deschide anul acesta şi este Farul Comisiunii Europene, istoria oraşului Sulina de la 1956. »
Delta Dunării, ca destinație de vacanță, oferă un turism lent, de vizitare, armonios îmbinat cu biodiversitatea, multiculturalitatea, tradițiile și gastronomia locală, vizitatorii putându-se bucura de ceea ce se numeşte “turism deltaic”.