Turism viticol în zona Moldovei
Dacă vacanţele la munte sau la mare vi se par prea obişnuite, vă propunem astăzi să descoperiţi oferte de turism oenologic.
Ana-Maria Cononovici, 29.06.2024, 12:00
Dacă vacanţele la munte sau la mare vi se par prea obişnuite, vă propunem astăzi să descoperiţi oferte de turism oenologic. Am întrebat-o pe Alexandra Gălbează, preşedintele Asociaţiei de enoturism, dacă este un moment bun pentru a planifica o vizită în vie:
“Este un moment perfect. Cred că turismul viticol capătă din ce în ce mai multă atenţie şi este un apetit atât din partea producătorilor de a primi turişti, cât şi din partea noastră, de a încerca şi un altfel de turism şi a încerca vizite şi experienţe inedite. Avem în prezent un număr de 300 de crame aşezate pe tot teritoriul ţării, astfel încât putem să experimentăm nu numai vizita la cramă şi sesiunile de degustare, dar totodată ne putem bucura şi de specificul locului.
În sens strict, turismul viticol înseamnă vizite ghidate la cramă, sesiuni de degustare, degustare a vinurilor oferite de producător. Însă e foarte indicat şi recomandat, tocmai petnru a crea o experienţă inedită şi pentru a afla povestea locului să încercăm să vizităm şi monumentele şi obiectivele turistice din zonă, tocmai pentru a avea o imagine cât mai autentică a ceea ce poate oferi zona respectivă.”
Un prim popas îl facem în zona Moldovei. Ne ghidează paşii Alexandra Gălbează, preşedintele Asociaţiei de enoturism:
“Dacă este să începem din nord-estul ţării, ne referim la regiunea Moldovei, numărul cramelor nu este atât de mare, însă există o mare varietate. Vorbim şi despre anumite soiuri autohtone, pe care doar aici le putem degusta: Grasa de Cotnari, Frâncuşa şi bineînţeles că putem să vizităm şi Iaşiul, capitala Moldovei, care e o opţiune pentru un citybreak. Să nu uităm că foarte aproape de Iaşi sunt sesiuni de degustare de vinuri cu aceste soiuri autohtone, dar totodată ele se întâmplă alături de numeroase ateliere pentru realizarea vaselor de ceramică specifice civilizaţiei cucuteniene.
De asemenea, dacă mergem un pic spre sudul ţării, tot în zona Moldovei, vorbim de alte crame. În zona Vrancei, de exemplu, există o investiţie făcută de curând unde putem petrece două zile relexaţi, putem să degustăm soiurile autohtone, Plăvaia, Şarba, dar totodată şi să ne delectăm cu un tur pe bicicletă prin vie, sau să ne bucurăm de o baie în piscină, sau să jucăm tenis. Toate aceste lucruri se pot întâmpla chiar la cramă.”
Pentru o experienţă cât mai plăcută, o astfel de vacanţă trebuie atent planificată, anuntând din timp producătorii de vin ce tip de vizită cu degustare ne dorim. De obicei, la o degustare sunt oferite şi produse alimentare, de la producătorii locali pentru a simţi mai bine gustul vinului, aşa că nu vor lipsi brânzeturile, pâinea, strugurii, sau alte mini-gustări.
Chiar dacă în 2023, producția mondială de vin a scăzut din cauza condițiilor climatice extreme, în România volumele de producție se estimează că vor fi mai mari cu 4% decât media ultimilor cinci ani, iar zilele călduroase de anul acesta au dus la o coacere mai rapidă a strugurilor.