Turism verde în Zărnești
Parcul Național Piatra Craiului este astăzi unul dintre cele mai frumoase din România, iar una dintre porțile de intrare către acest parc este localitatea Zărnești.
Daniel Onea, 06.06.2023, 15:13
La aproximativ 200 de kilometri nord de București, în Carpații Meridionali, găsim unul dintre cele mai spectaculoase masive muntoase din România: Piatra Craiului. Primul pas către protejarea acestei zone a fost făcut în 1938, când aici s-au pus bazele unei rezervații naturale. Cu un peisaj extraordinar și adăpostind specii rare de plante și de animale, Parcul Național Piatra Craiului este astăzi unul dintre cele mai frumoase din România. Iar una dintre porțile de intrare către acest parc este localitatea Zărnești. De altfel, aceasta este o zonă de ecoturism certificată de Autoritatea Națională pentru Turism.
Ștefan Bagoly, directorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Zărnești spune că accesul se poate face foarte ușor, atât pe căile rutiere cât și feroviare, destinația noastră având legături directe cu Brașovul, capitala județului: Zărneștiul e o localitate mică, montană, cu arpoximativ 20.000 de locuitori. Până în 1989, activitatea predominantă a fost industrială, dar, treptat, orașul s-a readaptat și a devenit o destinație turistică, punctul de atracție fiind masivul Piatra Craiului. Este o destinație pentru pasionații de turism activ, aceștia găsind aici posibilități nelimitate de a petrece timpul liber indiferent de sezon. Până și moto-ul activității noastre e centrat pe natură, experiență și relaxare. Nu numai că ne relaxăm în natură și descoperim lucruri inedite, dar putem cunoaște o destinație ecoturistică. Subliniez acest aspect, fiindcă Zărnești-Piatra Craiului e prima destinație ecoturistică din România, autorizată de Ministerul Turismului.”
Posibilitățile de cazare sunt multiple. Zona se adresează atât turiștilor cu un buget redus, cât și celorlalți. Veți găsi cabane de o stea, două, dar și complexuri hoteliere catalogate la patru stele, cu centre SPA și de relaxare: Încercăm să atragem în zonă în primul rând familiile. Ne dorim ca acestea să petreacă la noi nu o zi, ci măcar câteva zile. Pentru acești turiști recomandăm câteva drumeții diferite ca dificultate, de la o oră, două, până la cele lungi de 10-12 ore. În prezent, avem 42 de trasee montane marcate foarte bine pe teren, ale căror hărți se pot descărca și în format GPS pe telefon. Am început să punem mare accent pe cicloturism. Sunt 11 trasee marcate în Parcul Național Piatra Craiului. Acestea unesc Zărneștiul de satele din zona montană, Bran și Peștera, și însumează peste 120 de km. O altă atracție o reprezintă echitația. Avem centre de echitație care oferă plimbări călare pe trasee din pădurile înconjurătoare și plimbări cu sania în perioada de iarnă. De asemenea, alpinismul și escalada se practică în cea mai cunoscută zonă din Piatra Craiului, în Cheile Zărneștiului. Acesta e și cel mai vizitat punct turistic, datorită accesibilității ușoare.”
Majoritatea turiștilor vin în Zărnești pentru viața sălbatică, pentru observarea animalelor în pădure. Sunt atrași de bogăția de carnivore mari din zonă. Există câteva agenții specializate, care organizează tururi ghidate pentru observarea animalelor. Însă, dacă veți alege o vacanță în Zărnești, veți ajunge cu siguranță și în Sanctuarul Urșilor. Denumit Libearty, este recunoscut de mulți specialiști ca fiind cel mai etic sanctuar din lume. Atracția o reprezintă, bineînțeles, urșii. Peste 100 de urși bruni au fost salvați din condiții mizere de trai, după ce au fost maltratați în captivitate. Acum, aceștia se bucură de 69 de hectare de pădure de stejar, cu copaci în care să se cațăre, piscine în care să se bălăcească și primesc hrană conform dietelor studiate de veterinari, precum și îngrijirea medicală necesară.