Tur turistic virtual Timiş
Astăzi vă invităm să descoperim, pentru început, virtual, judeţul Timiș.
Ana-Maria Cononovici, 15.01.2022, 16:57
Astăzi vă invităm să descoperim, pentru început, virtual, judeţul Timiș. Un județ așezat în partea de vest a României, în (provincia istorică) Banat, municipiul de reşedinţă fiind Timișoara. Timiş este cel mai vestic județ al țării.
Pornim în această descoperire, pentru că la sfârşitul anului trecut, Consiliul Judeţean Timiş a lansat un tur turistic virtual interactiv, prin care prezintă lumii principalele destinaţii ale judeţului, în care sunt incluse monumente, conace, castele, muzee, case memoriale sau cascade, lacuri şi alte comori ale naturii. Iniţiativa este menită să stimuleze turismul, prin atragerea de vizitatori din ţară sau de peste graniţă.
Ruxandra Adam, coordonatorul compartimentului pentru dezvoltarea turismului din cadrul CJ Timiş ne-a spus mai multe despre traseele turistice virtuale prezentate:
„Ele, dacă deschideţi turul, sunt împărţite pe diferite categorii, şi chiar şi pe hartă este o împărţire geografică, astfel încât să fie cât mai uşor şi cât mai la îndemâna utilizatorului. Am încercat să facem un inventar complet al resurselor turistice din judeţ, iar ulterior le-am identificat pe cele mai importante, pe care le-am şi ales pentru a fi incluse în acest tur virtual. Vedem de la monumente, conace, castele, muzee, cae memoriale, cascade, lacuri şi tot felul de alte comori ale naturii, pe care le prezentăm într-o manieră cât mai realistă şi, în aceeaşi măsură, profesionistă, oricărui potenţial vizitator. Turul e disponibil şi în engleză şi în germană, noi ne adresăm atât turiştilor din ţară, cât şi celor din străinătate.”
Am invitat-o pe Ruxandra Adam să ne tenteze cu obiective prezentate în acest tur:
„Pentru început, poate că niciodată nu am luat în calcul Jimbolia, ca o destinaţie turistică. Dar dacă ne uităm pe acest tur şi vedem că are nu mai puţin de trei muzee şi case memoriale, cu siguranţă aceasta devine o posibilă destinaţie pentru o zi sau pentru un weekend petrecut în zona de deal a judeţului. Dacă intrăm pe categoria de cadru natural, la fel, o să vedem că Timişul este de fapt foarte ofertant din punct de vedere turistic. Scopul acestui tur este de fapt acesta: să încercăm să intensificăm promovarea judeţului din punct de vedere turistic, pentru că drept destinaţie experenţială avem foarte multe de arătat.”
Am întrebat-o pe Ruxandra Adam, coordonatorul compartimentului pentru dezvoltarea turismului din cadrul CJ Timiş, cât timp putem să ne „plimbăm” online prin judeţ acum:
„Dacă începem să intrăm prin toate obiectivele, să le observăm, cu siguranţă o oră-două avem ce vedea. Este un produs făcut foarte profesionist, calitatea fotografiilor şi a filmărilor te face să te concentrezi şi să pătrunzi în locurile pe care ţi le prezintă, este şi foarte intuitiv şi uşor de folosit. Pe viitor, turul se va dezvolta, vor fi adăugate şi principalele obiective din oraşul Timişoara şi sunt destul de sigură că şi principalele instituţii de cultură, cum sunt muzeele, vor face propriile lor tururi virtuale, care ne vor permite să le vizităm şi în mediul online, iar acestea, la rândul lor, vor fi integrate în acest tur virtual. Totodată capitolul HORECA ce apare acum pe tur se va dezvolta şi va fi completat cu imagini şi filmări, astfel încât să poţi programa un sejur complet, care să împlice atât vizitarea unor obiective, cât şi stabilirea locului unde vei mânca sau unde te vei caza peste noapte, dacă vrei să mergi mai departe în judeţ.”
O aplicaţie cu atât mai utilă cu cât, nu trebuie uitat, Timişoara se pregăteşte pentru anul 2023, an în care va fi Capitală culturală europeană, un titlu pe care l-ar fi avut încă din 2021, dacă nu apăreau restricţiile de călătorie impuse de pandemie.