Trasee de escaladă
Indiferent de vreme şi indiferent de anotimp, escalada este un sport ce poate fi practicat de cei ce aspiră spre înalt, la propriu, existând multe săli amenajate cu pereţi de escaladă.
Ana-Maria Cononovici, 09.04.2022, 16:25
Indiferent de vreme şi indiferent de anotimp, escalada este un sport ce poate fi practicat de cei ce aspiră spre înalt, la propriu, existând multe săli amenajate cu pereţi de escaladă. Totuşi nimic nu se poate compara cu plăcerea practicării escaladei în natură, motiv pentru care am vorbit cu Mircea Struţeanu, instructor de escaladă, pentru a primi câteva recomandări de locuri unde ne putem bucura de acest sport în aer liber.
„Sunt multe lucruri care sunt importante şi anume unde locuieşte fiecare. Sunt zone de căţărat foarte frumoase în jurul marilor oraşe, dar şi în jurul tuturor oraşelor, şi al Bucureştiului şi al Timişoarei şi al Iaşului şi al Clujului şi al Braşovului. Eu, din Bucureşti fiind, de aici îmi gândesc toate excursiile, prin urmare cred că cel mai mult mă îndrept către Valea Prahovei. O să vă spun câteva locuri cu „faleze”, locurilor de căţărat pentru escaladă le spunem „faleze”, care în general, pe Valea Prahovei sunt din calcar, cu o singură excepţie, cea de la Buşteni, unde e conglomerat. Ar fi la Sinaia, la Buşteni, la Predeal şi la Timişul de sus, în munţii Piatra Mare. Şi mai e o zonă la Moroieni, care e sub Sinaia, spre Târgovişte unde e o faleză de calcar foarte frumoasă. Astea sunt preferatele mele.”
Şi cum înainte de pandemie se organizau concursuri de escaladă şi cu participare internaţională în ţara noastră, l-am întrebat pe Mircea Struţeanu cum a schimbat pandemia ritmul acestor manifestări:
„Ele se fac, pandemia a fost doar o pauză, dar ele îşi revin. Cele mai multe concursuri sunt indoor, în săli din interior, care se împart în săli de bouldering, cu trasee scurte şi, în general, acrobatice şi săli de escaladă , cu trasee mai lungi, unde se pune baza pe cursivitate şi pe rezistenţă. Şi este cel puţin un concurs care se ţine anual, la Herculane, care e o zonă fantastică, poate cea mai frumoasă zonă de escaladă a României, relief impresionant şi cascade şi pădure luxuriantă, natură bogată, e superb acolo. La stâncă, doar la Herculane! Şi mai există concursuri ocazionale, dar acesta este de douăzeci de ani, e un concurs de prestigiu.”
Ce ar trebui să ştie doritorii unui sejur de escaladă în natură?
Mircea Struţeanu: „Eu aş recomanda să înceapă prin a merge la o sală de căţărat, e un nucleu al oamenilor interesaţi de aşa ceva şi acolo afli tot, de la a la z: unde se merge, ce e bine să ai la tine, ce să nu ai, care sunt perioadele cele mai bune, care este specificul stâncii respective, dificultăţi, pericole, sunt foarte multe aspecte.”
Mircea Struţeanu ne-a recomandat ca perioade bune de escaladă primăvara şi toamna, ţinând desigur cont şi de microclimatul zonelor.