Tradiție și aventură în Gorj
Județul Gorj vă așteaptă în orice sezon cu turism de aventură, rural, religios și cultural.
Daniel Onea, 21.06.2022, 15:40
Județul Gorj vă așteaptă în orice sezon cu turism de aventură, rural, religios și cultural. Aici veți putea admira culmile munților Parâng, cu lacuri glaciare, cu versanți abrupți și cu peșteri declarate monumente ale naturii. Pe de altă parte, în Târgu Jiu, puteți admira operele în aer liber realizate de Constantin Brâncuși între anii 1937-1938. Astfel, veți avea ocazia să vizitați una dintre cele mai pitorești zone ale României, spune Oana Maria Paloș, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Gorj, care ne vorbește despre câteva evenimente de mare interes:
Pe lângă frumusețea peisajului și arealul montan pe care-l avem, am reușit să ne organizăm după o lungă perioadă pandemică, astfel încât să avem foarte multe evenimente. Gorjul vine cu o invitație deschisă pentru toți radioascultătorii care vor să îl viziteze. În acest weekend, de exemplu, avem mai multe evenimente. La Campionatul Internațional de Parașutism, vom avea participanți sportivi din Republica Moldova, Serbia, Bosnia, Ungaria și, desigur, din România. Ineditul este că se vor face sărituri cu parașuta de la 3.000 de metri. Bineînțeles, serile vor fi animate de mai multe formații foarte cunoscute de muzică. Totodată, mai avem și Campionatul Național de Offroad în Valea Sohodorului. Este o manifestare de tradiție și deja iubitorii de adrenalină cunosc bine evenimentul, întrucât e în agenda lor în fiecare an.”
Dar seria evenimentelor culturale, artistice și de atracție nu se încheie aici. Ia a fost purtată pe cele mai exclusiviste podiumuri internaționale și a cucerit creatorii de modă. Mai mult, s-au făcut demersuri pentru includerea ei în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii UNESCO. Iar vizitând Gorjul, veți cunoaște această piesă vestimentară deja celebră la ea acasă. Oana Maria Paloș, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Gorj:
Ineditul acestui an, prin celebrarea Sânzienelor și a Zilei Internaționale a Iei, este faptul că ne-am propus să organizăm un concurs. Este un concurs de ii, prin care aducem în actualitate ia gorjenească. Astfel, ne-am gândit și la românii din diaspora, la cei care iubesc Gorjul și au origini gorjenești. Toate detaliile se pot găsi pe site-ul Școlii de Artă din Târgu Jiu, cea mai mare școală din România de acest gen: scoalapopularadearta.ro. Înscrierile durează până în 23 iunie și se pot trimite atât prezentare foto și text, cât și prezentare video. Suntem nerăbdători să trăim împreună cu oaspeții noștri tot ceea ce înseamnă tradiții și obiceiuri străvechi, ancestrale, care încă mai atrag, fără a-și fi pierdut parfumul de odinioară. Dacă nu pot fi prezenți alături de noi, la acest eveniment, îi rugăm să ne urmărească pe toate paginile de pe rețelele de socializare ale instituțiilor organizatoare: Școala de Artă Târgu Jiu, Asociația La Blouse Roumain, Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj și Curtișoara, precum și Biblioteca Județeană din Gorj Christian Tell”.”
O vizită în Gorj poate fi, bineînțeles, și ocazia perfectă de a achiziționa o ie originală. Oana Maria Paloș, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Gorj: Meșteșugurile nu și-au pierdut valoarea. Tocmai acest lucru dorim să-l aducem în atenția tuturor: ceea ce România are mai frumos și mai vechi – costumul popular. Din acest motiv, celebrăm ziua Sânzienelor prin artizani și prin meșterii populari. Meșteșugurile sunt încă vii aici, iar iile gorjenești pot fi găsite și cumpărate de la diverse magazine și de la diverși antreprenori.”
Invitația a fost lansată. Vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. Până atunci, drum bun și vreme frumoasă!