Toamnă la Vatra Dornei
Cunoscut și ca „perla Bucovinei”, acest oraş-staţiune balneară din judeţul Suceava este situat în pitoreasca depresiune a Dornelor.
Ana-Maria Cononovici, 14.09.2024, 15:07
Vă propunem astăzi o evadare de toamnă, departe de agitația orașului, în Vatra Dornei, la 112 km de Suceava şi la 89 km de Bistrița Năsăud. Cunoscut și ca „perla Bucovinei”, acest oraş-staţiune balneară din judeţul Suceava este situat în pitoreasca depresiune a Dornelor, tentând cu peisaje ireal de frumoase, în orice anotimp, viață tihnită şi mâncare savuroasă.
Mihaela Cocîrţă, director executiv al Organizaţiei de Management al Destinaţiei Ţara Dornelor, ne-a prezentat câteva tentaţii: “Vatra Dornei îşi întâmpină turiştii cu o istorie extrem de bogată: la Vatra Dornei avem Cazinoul nou inaugurat, avem, de asemenea, tradiţii adânc înrădăcinate, unice, pe care în puţine locuri din ţară le mai putem vedea, în forma aceasta autentică, avem trasee de bicicletă, de mountainbike. Prima ediţie de ciclocros s-a organizat în Ţara Dornelor! Avem câte puţin din fiecare, dar toate lucrurile încercăm să le facem la standarde cât mai înalte.”
Vatra Dornei este cunoscută încă de la începutul secolului al 19-lea, când au fost făcute primele analize ale apelor minerale din zonă, în 1845 fiind construit primul stabiliment balnear. Marea atracție era atunci Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, construit în stil eclectic, cu unele note ale Renașterii germane, din punct de vedere arhitectonic, amintind de Cazinoul din Baden. În Cazinoul Băilor din Vatra Dornei erau săli de muzică, de lectură, de dans, de biliard, precum și o cafenea și, în pofida titulaturii, în interior niciodată nu au existat săli pentru jocuri de noroc. În 2023, clădirea a fost reinaugurată sub titulatura de “Centrul Muzeal Cazinoul Băilor”.
Oraş montan, Vatra Dornei oferă vizitatorilor posibilitatea unei plimbări cu telescaunul, o urcare domoală până la Dealu Negru, la altitudinea de 1301 m, pe cel mai lung traseu din țară, de 3.000 de metri. Pe parcursul plimbării, pooate fi admirat cadrul spectaculos oferit de depresiunea Dornelor, munții Rodnei și munții Călimani. Un bilet dus-întors costă 25 de lei, iar unul doar dus 15 lei, existând posibilitatea coborârii pe potecă montană marcată.
Pentru cei ce doresc o călătorie cu şi mai mult gust, un popas la Stâna turistică Telescaun este binevenit, oferind posibilitatea degustării unui balmoș servit cu platouri de preparate tradiționale și sucuri naturale din fructe de pădure culese din zonă în sezonul de vară. Copiii au la dispoziție aici o pistă de tubing care le asigură o doză bună de adrenalină, precum și un mic centru de echitație care oferă tururi călare, alături de însoțitor.
Situată la circa 800 de metri altitudine, Vatra Dornei este atractivă și în perioada iernii datorită pârtiilor de schi la baza cărora se află zona centrală a staţiunii. Pe lângă aceste pârtii, mai există încă o pârtie cu o lungime de 3 mii de metri şi cu o diferenţă de nivel de 400 de metri unde sunt organizate competiţii oficiale ale sporturilor de iarnă.
Un alt obiectiv de neratat din zonă este Muzeul Etnografic din Vatra Dornei. Aici, pe lângă vasta expoziție de obiecte meșteșugărești ce ilustrează viața și obiceiurile comunităților din Ţara Dornelor, e locul în care aveţi posibilitatea să vedeţi cum doamnele din grupul Șezătoare Vatra Dornei, reunit și pe canalele de socializare sub același nume, dau naștere unor noi povești pe etamină și unor articole de artizanat magice prin migala și frumusețea execuției.
Invitaţia a fost lansată! Până data viitoare vă dorim drum bun şi vreme frumoasă!