Tentaţii de toamnă în nordul Dobrogei
O destinaţie pentru trasee de drumeţie este nordul Dobrogei, unde se află Munţii Măcinului, cei mai vechi munţii de pe teritoriul României.
Ștefan Baciu, 24.09.2024, 17:37
La vreme de toamnă, cu zile însorite şi temperaturi plăcute, drumeţiile sunt tentante, mai ales dacă alegem trasee cu locuri interesante de vizitat. O destinaţie pentru trasee de drumeţie este nordul Dobrogei, unde se află Munţii Măcinului, cei mai vechi munţii de pe teritoriul României. Sunt erodaţi astfel încât au o altitudine comparabilă cu a dealurilor, însă vizitatorii pot descoperi aici peisaje deosebite şi forme geologice uluitoare.
Toate aceste atracţii naturale se află în Parcul Naţional Munţii Măcinului, care se întinde pe o suprafaţă de peste 11 mii de hectare. În podgoriile din Dobrogea a început culesul viilor, iar la cramele din zonă, turiştii se pot opri nu numai pentru o degustare de vinuri, ci şi pentru un pahar de must.
Pentru cei care doresc să exploreze nordul Dobrogei, la pas sau pe biciclete, recomandarea este de a se opri pentru o scurtă vizită la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din oraşul Măcin, unde vor găsi materiale de prezentare şi unde pot obţine informații privind posibilităţile de cazare şi obiectivele aflate pe cele 14 trasee turistice. Cu detalii, Dan Staicu, de la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din oraşul Măcin:
„Traseele se parcurg atât pe jos, cât și pe bicicletă. Sunt trasee pe bicicletă și sunt trasee de mers pe jos. Totodată, una din crame este pe unul din traseele de biciclete, deci cei care vin cu bicicleta pot opri pentru o scurtă vizită la cramă. În Măcin avem două crame unde se pot face degustări de vinuri. Și la Somova, aproape de Tulcea, este tot o cramă, unde, tot așa, se pot face degustări. E de reținut că aceste crame se află în cea mai veche podgorie din Dobrogea, podgoria Sarica Niculițel.
În ultimul timp au crescut numărul de unități de primire turistică, avem unități de primire turistică în Măcin, mai avem la comuna Greci, în comuna Cerna, Luncavița, iar așa sunt locuri unde se pot caza și pentru cei care merg aproape de, care mergla Somova, în Somova și în Tulcea este cel mai aproape, sau pentru cei care vin în zona Măcin au posibilități de cazare în Măcin, Cerna, Greci, Lungavița. Aceste localități sunt și poartă de intrare pe traseele din Munții Măcin. Mai avem trasee de echitație la Cerna, unde tot așa turiștii pot vedea de pe cal viile dintre crame, de la Măcin.”
Traseul parcurs pe cal are durata de o oră şi jumătate, însă există şi trasee parcurse pe jos cu durata de 7 ore. De pe cele mai înalte vârfuri ale Munţilor Măcin, care nu depăşesc 500 de metri, vizitatorii pot vedea în depărtare oraşele Brăila, Galaţi şi Măcin şi pot admira cursul Dunării.