Târgu Mureș – istorie și multiculturalitate
Situat pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureș, în zona central-nordică a României, Târgu Mureș este un loc încărcat de istorie, fiind un centru cultural și comercial în Evul Mediu.
Daniel Onea, 08.02.2022, 15:15
Situat pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureș, în zona central-nordică a României, Târgu Mureș este un loc încărcat de istorie, fiind un centru cultural și comercial în Evul Mediu. Într-o plimbare pe străzile orașului Târgu Mureș, veți remarca clădirea Universității de Teatru. Aceasta are două secții: română și maghiară. De fapt, putem vorbi despre teatru la Târgu Mureș încă din secolul al XVII-lea. De asemenea, o zonă de referință a orașului, Piața Trandafirilor, este renumită datorită trandafirilor care împodobesc locul în care se desfășura „Târgul de pe Mureș”, fiind totodată și punctul central din care orașul a început să se extindă. În Piața Trandafirilor se află și principalele simboluri arhitecturale ale orașului. Palatul Culturii, renumit pentru Sala Oglinzilor și a vitraliilor, este unul din acestea. Alte două clădiri reprezentative, aflate în apropierea Palatului Culturii, sunt Palatul Prefecturii din Târgu Mureș și Palatul Primăriei. În partea opusă, Palatul Apollo și Teatrul Național probează evoluția orașului de la târg la centru cultural.
Un alt reper al orașului este Cetatea medievală, construită la începutul secolului al XVII-lea, având ziduri și bastioane puternice, bine păstrate până astăzi. În incinta cetății se găsește o biserică reformată, cu o arhitectură gotică din secolul al XVI-lea. Cetatea este locul unde au loc diferite manifestări cultural-artistice: expoziții de pictură, fotografie.
Tot din centrul orașului, de la Palatul Culturii și Palatul Primăriei, ne propune să ne începem vizita și ghidul nostru de azi, Dana Matic, șefa biroului de informare turistică Visit Mureș. „Ambele sunt construite la începutul secolului trecut, în stilul secession sau art nouveau. Sunt, poate, cele mai reprezentative clădiri din Transilvania ale acestui curent. Mai recomand, într-un tur al orașului, sinagoga. Aceasta are, mai nou, și un muzeu foarte evocator al vieții evreilor din anii 1940 mai ales. Se mai numește Colțul Israel. Avem Teatrul Național, Palatul Toldalagi. Acest palat e prima reședință nobiliară construită în oraș, în anii 1760-1770. În prezent, aici e Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Avem două catedrale ortodoxe care împrejmuiesc cumva centrul orașului. Nu în ultimul rând, recomand cetatea orașului care este deschisă mereu pentru vizitare. Este amenajată foarte frumos, ca un fel de parc. Apoi, recomand prima bibliotecă publică din Transilvania, Biblioteca Teleki-Bolyai. A fost deschisă publicului de contele Sámuel Teleki, în 1802. Aici se pot vedea peste 120.000 de volume, dintre care 40.000 sunt cele ale contelui, volume adunate în cele șase decenii, în care contele a colecționat cele mai reprezentative opere științifice de la apariția tiparului. Clădirea dispune și de o sală de lectură unde se pot studia aceste cărți.”
Așa cum o vizită în orașul Târgu Mureș este o experiență inedită, întreaga ofertă a județului este de neratat și se bazează, în principal, pe experiențe deosebite. Mureș a fost denumit și județul conacelor și al castelelor.
În speranța că v-am convins, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. Până atunci, drum bun și vreme frumoasă!