Sudul litoralului românesc
Vară, soare, să mergem iar pe litoralul românesc al Mării Negre! Un motiv în plus este faptul că un număr de şase plaje din staţiunile Mamaia, Năvodari, Eforie şi Olimp au primit eticheta de calitate 'Blue Flag'.
Ana-Maria Cononovici, 08.07.2023, 15:59
Vară, soare, să mergem iar pe litoralul românesc al Mării Negre! Un motiv în plus este faptul că un număr de şase plaje din staţiunile Mamaia, Năvodari, Eforie şi Olimp au primit eticheta de calitate ‘Blue Flag’, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT). Eticheta de calitate de a fost acordată următoarelor 6 plaje: Vega Vintage, din staţiunea Mamaia, Marina Regia şi Phoenicia, din Năvodari, Citadel şi Azur, aflate în Eforie, precum şi Phoenicia Blue View, care îşi aşteaptă turiştii în Olimp.
Programul ‘Blue Flag’ (‘Steagul Albastru’) a fost iniţiat în anul 1987, Anul European al Mediului, de către Fundaţia de Educaţie pentru Mediu (FEE), cu scopul de a premia plajele, porturile de agrement pentru calitatea lor, precum şi de a impulsiona autorităţile publice locale şi sectorul privat în a lua măsuri pentru îmbunătăţirea zonei de coastă. ‘Blue Flag’ se numără printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume, acordate plajelor, porturilor turistice şi navelor de agrement turistic.
Şi pentru că recent v-am tentat cu nordul litoralului românesc, alegem astăzi sudul pentru un popas.
Vine cu recomandări Traian Bădulescu, consultant în turism:
“Sudul litoralului, şi aici mă refer atât la Eforie Nord şi Eforie Sud, cât şi la staţiunile care aparţin de Municipiul Mangalia, respectiv Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus şi Saturn s-au dezvoltat destul de mult în ultimii ani, sunt investiţii noi, multe hoteluri au schimbat proprietarii sau administratorii, au fost renovate, au apărut şi câteva hoteluri noi de calitate. Pot spune că sudul litoralului s-a detaşat foarte mut ca o zonă mai liniştită, cu vegetaţie şi dedicată mai ales familiilor cu copii. În sudul litoralului au şi apărut în ultimii ani mai multe hoteluri în regim All Inclusive. De altfel, această zonă s-ar preta la All Inclusive. Ca noutate a acestui an, plaja este lărgită şi faţă de anul precedent este o creştere a rezervărilor.
Singura staţiune din zonă care îşi aşteaptă rândul pentru a fi modernizată este Costineşti, după cum ne-a spus Traian Bădulescu: “A crescut foarte mult ca grad de ocupare în perioada festivalurilor, în perioada 1 mai, dar este păcat să nu fie revigorată, pentru că până la urmă Costineştiul este staţiunea tineretului, aşa cum era renumită cândva!
Desigur litoralul tentează cu marea şi plaja, dar pentru cei ce se întreabă ce altceva ar putea face ajunşi aici, iată şi alte câteva tentaţii. Iubitorii de adrenalină pot sări cu parașuta la Tuzla, cu condiţia să aibă maxim 110 kilograme, şi să nu aibă probleme cu inima. O asociaţie sportivă de la Tuzla organizează sărituri de la 4 mii de metri înălțime, cu instructor, peste o priveliște de vis. E nevoie doar de un act de identitate și ținută sport. Există şi posibilitatea ca un cameraman să filmeze sau să fotografieze toată aventura! Tot pentru aventurieri, dar mai tereştri, există un parc cu 14 trasee prin copaci. Herghelia de la Mangalia este un alt loc unde vă puteţi duce pentru diversificarea programului. Vizitarea hergheliei costă 13 lei/persoană (2,6 euro), iar o plimbare cu unul dintre exemplarele cabaline ale hergheliei costă 40 de lei (8 euro) pentru 30 de minute.