Spre crestele montane!
Astăzi vă invităm să explorăm zona montană a României, în ture scurte, potrivite şi turistului mai puţin avizat. Trebuie menţionat că 31% din întreaga suprafață a țării este ocupată de munți cu altitudini între 800 și 2.544 de metri, iar un procent de 36% este ocupat de dealuri, restul de 33% fiind câmpii.
Ana-Maria Cononovici, 28.09.2024, 13:00
Când ne gândim la munţii României este vorba despre arcul Munților Carpați. În centrul teritoriului se află Podișul Transilvaniei, înconjurat de lanțurile muntoase ale Carpaților: Carpații Orientali, Carpații Meridionali și Munții Apuseni sau Carpații Occidentali. Carpații sunt munți cu atitudine mijlocie, care se ridică până la peste 2.500 m, altitudinea maximă fiind de 2.544 m, în vârful Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraș.
Cristi Miculescu, de la asociaţia “Spre vârf”, ghid montan și instructor de schi, ne-a spus ce activităţi pot fi practicate în munţii noştri:
“Ascensiune montană, ture, expediții, tabere pentru copii, ateliere montane de vară și de iarnă și expediții undeva în sus. Merită să mergem oriunde în natură. Și începem cu natura, care poate să însemne un deal, undeva la marginea oraşului sau Moldoveanu (n.r. Vârf de 2544 m). Multă lume vede doar Moldoveanu, când spunem la munte. Pentru noi, la munte înseamnă și Bucegii, și Făgărașul, și Craiu și Măcinu, care are doar câteva sute de metri.”
L-am întrebat pe Cristi Miculescu ce excursie ar sugera pentru un începător: “Pentru orice turist începător pe care nu îl cunosc și despre care nu știu ce poate şi, poate, nu știe nici el de ce e în stare, că de cele mai multe ori nici ei nu știu, l-aş duce în Piatra Craiului, la Cabana Curmătura, pentru că e una din cabanele frumoase şi l-aş duce la Lacul Bâlea, unde se ajunge destul de uşor şi de acolo poţi pleca, în funcţie de nivelul turistului, şi în alte locuri. Şi l-aș duce la cabana Mama Oara, unde poți merge cu trenul, după care iei un taxi și mai faci 2 ore pe jos. Iar pentru o tură de o zi, multe din cele de care am vorbit sunt ture de o zi. Ciucașul, iarăși, este accesibil la o zi, Bucegii, pentru că ai ieșire foarte repede la drum.”
Ce ar trebui să știm înainte de a ne aventura spre vârf, ne-a spus tot Cristi Miculescu : “Vremea este schimbătoare, avem site-uri, dacă spui că te-a luat prin surprindere, ai tu o problemă! Îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată. Începem cu bocanci, e bine să ai și o pelerină de ploaie. oferi pernă. De multe ori oferiți ture cu însoțitor? Chiar recomand, mai ales începătorilor, turele de o zi cu ghid autorizat, pentru că e mult mai sigur!”
Lanterna şi beţele de track-ing sunt un plus, precum şi o bună înţelegere a faptului că muntele cere disciplină. Toate acestea sunt însă cu prisosiţă contrabalansate de peisajele fantastice pe care munţii noştri le oferă!