Sinaia
La mulţi ani! Fiind primul week-end din acest an, vă propunem o vizită premium.
Ana-Maria Cononovici, 04.01.2025, 17:32
Nu numai că mergem într-una dintre cele mai vechi staţiuni din ţară: Sinaia, oraş devenit faimos încă din secolul al XIX-lea, atunci când aici a fost ridicat Castelul Peleş, reşedinţa de vacanţă a familiei regale a României, dar alegem şi o plimbare tradiţională a capetelor încoronate, odată ajunse în zonă: Poteca Regală.
Florin Burgui, ghid de turism montan, ne-a purtat paşii în această experienţă:
“Vă propun astăzi să discutăm puțin despre Poteca Regală și despre ceea ce putem vedea acolo, până la stâncile Franz Joseph, care se află în punctul de maximă altitudine. Este un traseu accesibil, dar să nu uităm că oriunde am merge pe munte trebuie să fim echipați corespunzător, adică să avem pantofi de drumeție cu talpă rigidă, astfel încât să nu alunecăm. Iar dacă vorbim de vremea de toamnă-iarnă, acolo chiar este indicat să fim mai atenți cu echipamentul pe care îl avem.
Sunt mai multe variante: dacă venim din Sinaia avem fix Poteca regală, (n.r. marcată cu) bandă albastră, pe care putem urca, pe care mergea și regele Carol I și nu numai. O bucată de drum o putem face pe asfalt pe aşa-numitul “drumul cotei” care merge la Cota 1400, iar de acolo urcăm prin pădure, trecem prin Valea Peleşului, vedem și răul Peleș care curge pe lângă castel și urmează o urcare șerpuită, frumoasă, dar traseul este pietruit, este făcut pentru rege, până la urmă. Este zăpadă așezată peste frunzele căzute acum câteva săptămâni. Prin urmare recomand și pentru acest caz niște gheruțe speciale care se așează peste bocanci astfel încât să alunecăm cât mai puțin. Ele au darul de a se înfige puțin în zăpadă și atunci avem aderență mai bună.”
Am aflat de la ghidul nostru că nu este un traseu lung, dar că durata lui depinde de câte fotografii alegem să facem, printre altele:
Florin Burgui: “Depinde cât de multe poze facem și cât de multe opriri. Pe traseu mai avem “Stânca cu clopoței”, mai avem stâncile Sfânta Ana și Grota Sfânta Ana, dar cred că o oră, o oră și jumătate este timp suficient pentru a ajunge undeva de pe la vreo 900 de metri altitudine până pe la 1200. Dacă ajungeți la stâncile Franz Joseph, nu ratați priveliștea pe care o aveți de acolo asupra Văii Prahovei! De acolo se vede Sinaia, se văd munți Baiului peste drum. Chiar dacă nu sunt marcajele foarte bune, în momentul în care se ajunge sus, căutați stâncile Franz Joseph și acolo merită să stați câteva minute bune și să admirați peisajele. Până la urmă pentru asta mergem sus de tot, astfel încât să putem să ne bucurăm de peisaj!”
Fiind iarnă, în staţiunea Sinaia, vă puteţi bucura de cel mai bun schi de altitudine din România, pornind de la Cota 2000. Aici există un domeniu schiabil de 22 km, cu pârtii cu grade de dificultate diferite, incluzând pârtii de nivel începător, intermediar și avansat, toate echipate cu instalaţii moderne de transport pe cablu și oferind condiții excelente de schi, incluzând servicii de închiriere echipament, școli de schi și baruri şi restaurante şi la staţiile de telecabină.