Schi la Straja
Unul dintre domeniile schiabile practicabile încă de la începutul lunii decembrie este la Straja, staţiune localizată în judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan.
Ana-Maria Cononovici, 31.12.2022, 15:40
Deşi în preajma sărbătorilor de iarnă, vremea s-a răcit şi în România şi în unele zone a început să ningă, sezonul de schi nu s-a deschis în foarte multe dintre staţiuni. Unul dintre domeniile schiabile practicabile încă de la începutul lunii decembrie este la Straja. Staţiunea este localizată în judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan, (în sectorul SV al Carpaţilor Meridionali). Ne aflăm în Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. Este cea mai tânără staţiune de schi din ţară, fiind declarată staţiune turistică locală în anul 2002.
Staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil, dintre care 20 km pot fi acoperiţi cu zăpadă artificială. Pentru schiorii ce doresc o experienţă inedită se poate coborî de pe Vârful Straja până în orașul Lupeni, fiind fix 26 de kilometri. Se urcă cu telegondola din Lupeni până în stațiune, apoi cu două telescaune până pe Vârful Straja. Dacă vremea permite, pe aceste pârtii se pot folosi cu zăpadă artificială, fiind nevoie doar să fie cel puțin -4 grade Celsius.
În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare echipată cu instalaţie de transport pe cablu, multe dintre ele având şi nocturnă. Cea mai lungă pârtie este pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km, pârtie care pleacă de la o altitudine de 1868 m şi coboară până la 750 m, având un grad mediu de dificultate. Pentru începători, există covor rulant pe pârtia Baloo. Un skipass de o zi costă 130 lei (aproximativ 26 euro), sau unul de 100 de puncte 370 lei (aproximativ 75 euro), o urcare cu teleschiul consumând două puncte, iar cu telescaunul trei puncte.
Pârtiile sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada. Iar pentru asigurarea stratului de zăpadă artificială pe tot parcursul sezonului există 23 de tunuri de zăpadă. La baza pârtiilor se găsesc centre de închiriere pentru echipament: schiuri, clăpari, beţe, snowboard, booties, căşti, acestea din urmă fiind tot mai recomandate, siguranţa pe pârtii fiind pe primul loc. Pentru cei care nu ştiu să schieze sau să se dea cu snowboardul există şi instructori gata să îi familiarizeze cu noţiunile de bază.
Aproape 300 de cabane, case de vacanță, pensiuni și vile îi aşteaptă pe amatorii de drumeții. Iubitorii de priveliști hibernale pot face excursii din stațiunea Straja până la Vârful Mutu.
Un alt obiectiv din zonă o reprezintă schitul Straja, la care se ajunge străbătând un tunel de 54 de metri lungime, în care se intră pe o poartă mare din lemn, cu un ancadrament alb pe care sunt redate scene religioase. Pe unul dintre pereții tunelului sunt pictați 365 de sfinți din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an. Tavanul este acoperit cu scene din Vechiul și Noul Testament, iar pe peretele din dreapta, sunt înfățișate 12 sărbători ortodoxe și cele zece porunci. Există şi o candelă mereu aprinsă în tunel, care este mutată în fiecare zi în dreptul sfântului trecut la data respectivă din calendar.