Satul Jurilovca
Astăzi mai facem o vizită în Delta Dunării şi vă invităm să vă opriţi în Satul Jurilovca.
Ana-Maria Cononovici, 14.05.2022, 18:06
Astăzi mai facem o vizită în Delta Dunării şi vă invităm să vă opriţi în Satul Jurilovca. Şi cum comuna Jurilovca este traversată de drumul județean DJ 222, se poate ajunge cu ușurință aici şi pe cale rutieră. Zona în care este situat satul este foarte ofertantă din toate punctele de vedere, existând activități atât pe uscat, cât și pe apă, unde ambarcațiunile de tot felul îi așteaptă cu nerăbdare pe turiști.
Dacă la începutul sec XIX, la Jurilovca era un mic cătun pescăresc, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, dar și un punct de atracție turistică. Specificul comunității este strâns legat de așezarea comunei pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe și de tradițiile lipovenilor.
Jurilovca a primit titlul de locaţie de excelenţă, titlu conferit de Comisia Europeană, prin platforma EDEN: Galina Teleucă, viceprimar Jurilovca, ne-a lansat o invitaţie de a descoperi aici turismul gastronomic, turismul religios, turismul arheologic, turismul făcut cu maşina, cu bicicleta, cu caiacul, cu barca, turismul de deltă, dar şi de Marea Neagă, prin apropierea de satul de vacanţă Gura Portiţei:
Jurilovca este unul dintre cele mai frumoase sate din România. Vă aşteptăm la Jurilovca să ne cunoaşteţi oamenii, plini de poveştile locului, opriţi-vă, vorbiţi cu bătrânii satului, descoperiţi Jurilovca mergând pe jos, găsind casele frumoase ale comunei, găsind pensiunile frumoase. Vă aşteptăm la Jurilovca să ne descoperiţi tradiţiile ruşilor lipoveni, care sunt populaţia majoritară a comunei. Vă aşteptăm la Jurilovca să ne vedeţi copiii frumoşi, să îi vedeţi dansând, să îi vedeţi jucându-se pe stradă, vă aşteptăm la Jurilovca să ne gustaţi vinul, să ne gustaţi peştele, să gustaţi preparatele de peşte, cât şi cele de carne. Vă aşteptăm anul acesta la Jurilovca la serbarea borşului pescăresc, care va fi în ultima săptămână din luna august. Ultima ediţie a avut 70 de mii de participanţi. Sperăm anul acesta să depăşim acest record!
Situată la câţiva kilometri de satul Jurilovca, în locul numit Capul Doloşman, se află ruinele cetăţii Argamum, primul oraş atestat documentar de pe teritoriul actual al României. Printre monumentele reprezentative ale sitului se numără un mormânt grecesc care datează de la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr. şi o serie de edificii publice şi private din perioada romană, pretoriul, patru bazilici paleo-creştine, locuinţe şi o parte din reţeaua stradală.
Parcul Național Munții Măcinului este o altă tentaţie pentru vizitatori. Acesta găzduieşte o biodiversitate de plante și animale pe cale de dispariție. Aici se găsește și Rezervația Științifică Valea Fagilor, o relicvă a codrilor seculari ce acopereau odată Dobrogea, care adăpostește specii de fagi dobrogeni, carpeni și tei argintii. Înălţimea maximă a Munților Măcinului este atinsă în Vârful Ţuţuiatu de 467 m.
Cu speranţa că veţi da curs invitaţiei noastre, vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie!