Saschiz
Istorie, tradiție, case săsești bine restaurate, dar și câteva obiective turistice remarcabile au făcut ca locul despre care vorbim astăzi să fie inclus în patrimoniul UNESCO.
Ana-Maria Cononovici, 16.11.2024, 12:00
Istorie, tradiție, case săsești bine restaurate, dar și câteva obiective turistice remarcabile au făcut ca locul despre care vorbim astăzi să fie inclus în patrimoniul UNESCO. Mergem în județul Mureș, la doar 20 km de Sighișoara, în satul Saschiz. Satul este cunoscut în special pentru biserica sa fortificată și pentru cetatea medievală țărănească din secolul al XIV-lea. În centrul sitului se află o serie de case vechi săsești, precum și clădiri comunitare, datând din secolele XVIII-XIX, inclusiv cea care găzduiește în prezent Primăria.
Situată pe culmea unui deal, la aproximativ doi kilometri de centrul satului, cetatea medievală a fost construită pentru a proteja populația locală și satele din jur. Dr. Daniela Marcu Istrate, arheolog, expert, cercetător la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București, ne-a recomandat Cetatea Saschiz spre vizitare, fiind proaspăt restaurată.
“Este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din partea sudică a Transilvaniei, foarte bine păstrată. Veți vedea zidurile de incintă ale cetății, mai multe turnuri, capela cetății. S-a făcut această restaurare pentru consolidarea turnurilor și a zidurilor, reparații, s-au refăcut acoperișurile astfel încât monumentul să fie stabilizat. În perspectivă, noi am propus și primăria locală a fost receptivă în legătură cu crearea unui program care să facă cetatea și mai atractivă pentru turiști, organizarea unor evenimente, organizarea zilelor cetății, având ca model cetatea de la Feldioara, care, practic, după restaurare, a devenit un punct de atracție nu doar prin structurile ei, ci și prin evenimentele care se organizează acolo.”
Zidurile cetății, odinioară înalte de nouă metri, și cele șase turnuri de apărare spun o poveste foarte interesantă despre vremurile apuse. Fiecare turn avea o funcție specifică, denumirile lor – Turnul Școlii, Turnul Voievodal, Turnul Muniției, Turnul Preotului, Turnul Porții și Turnul de Pază – sugerând rolurile distincte pe care le îndeplineau, după cum ne-a istorisit şi interlocutoarea noastră: (Dr. Daniela Marcu Istrate, arheolog, expert, cercetător la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București.
“Forma actuală este o cetate medievală târzie din secolele 15-16, dar cercetările arheologice au arătat că inițial a fost o cetate mai mică, cu origini încă din secolul al 13-lea, poate o cetate nobiliară, din care ulterior comunitatea a dezvoltat și a realizat forma actuală, o cetate de dimensiuni foarte mari, în care de fapt întreaga comunitate putea să își găsească adăpost în cazul unui pericol, de exemplu în cazul unui atac otoman.
Este foarte interesantă zona intrării, cu mai multe incinte succesive, cu mai multe turnuri și, de asemenea, este interesant și unic faptul că fiecare dintre turnurile cetății avea o funcțiune specială care se reflectă în denumirile păstrate până în ziua de astăzi: Turnu Preotului, Turnul Școlii, Turnul Muniției și Turnul Princiar, sau Voievodal. Cetatea este amplasată într-un loc foarte frumos și de acolo, de sus, vizitatorul are o imagine panoramică nu doar asupra Saschizului, dar asupra întregii zone înconjurătoare și, o dată în plus, când ești acolo sus înțelegi de ce satul și cetatea împreună au fost incluse în lista patrimoniului mondial, în lista UNESCO.”
Invitaţia a fost lansată. Până data viitoare vă dorim drum bun şi vreme frumoasă!