Sărbători de iarnă în Bucovina
Bucovina, una dintre provinciile istorice româneşti din României, situată în nord-estul Carpaţilor Orientali, a devenit o cunoscută marcă turistică.
Daniel Onea, 31.12.2019, 13:56
Bucovina, una dintre provinciile istorice româneşti din României, situată în nord-estul Carpaţilor Orientali, a devenit o cunoscută marcă turistică. Când spunem Bucovina, spunem istorie, mănăstiri, tradiţii şi obiceiuri, meșteșuguri populare, dar şi frumuseţe peisagistică şi oameni ospitalieri. Complexitatea potenţialului turistic al Bucovinei a condus la dezvoltarea mai multor tipuri de turism, respectiv turism cultural, ecologic, balnear, turism activ şi turism de afaceri.
Rezervările pentru un sejur de sărbători aici se fac cu mult timp înainte, după cum am aflat de la Claudiu Brădățan, coordonatorul Serviciului Turism, din cadrul Consiliului Județean Suceava: Gradele de ocupare sunt de circa 100%. Poate zona Vatra Dornei să mai aibă ceva disponibilitate. E și bine, dar e și sensibilă situația, întrucât acest revelion pe care îl organizează pensiunile din zonă e un eveniment sold out din primăvară sau din vară pentru pensiunile care asigură servicii de calitate. Din acest punct de vedere, există un potențial foarte mare de a investi într-o structură de primire turistică în Bucovina. Lucrurile se dezvoltă foarte frumos și am ajuns, undeva la finalul lui 2019, la aproape 16.000 de locuri de cazare, în 770 – 780 de structuri de primire turistică. Încă este loc de a dezvolta noi structuri de primire turistică.
Revelionul este cu siguranță unul deosebit în Bucovina, căci aici este precedat și urmat de multe vizite interesante la obiective turistice renumite. Claudiu Brădățan: Experiența din ultimii zece ani a celor care fac turism în zona noastră arată un program axat pe vizite la meșteri, pe tradiții și obiceiuri, de plimbări cu sania. Sunt semnale că după 27 decembrie va ninge și în zona noastră. În plus, cei care vor dori să viziteze o mănăstire iarna vor descoperi că și această vizită e inclusă în program. Apoi, cei pasionați de schi pot beneficia de serviciile celor nouă pârtii de schi de la nivelul județului. Sunt pârtii cu grade de dificultate mici și medii și sunt distribuite destul de uniform pe tot teritoriul județului. Aș recomanda ca turiștii să viziteze până la revelion Târgul de Crăciun de pe esplanada Casei de Cultură, un târg foarte cochet. Activitățile de acolo sper să-i mulțumească pe vizitatorii noștri.
Cele mai cunoscute, când vorbim de Bucovina, sunt mănăstirile, monumente de patrimoniu UNESCO. Este vorba de biserici pictate şi în interior şi în exterior, picturi de acest gen existând şi în alte ţări, dar nu la scara celor din Bucovina şi nu de o asemenea vechime. În afară de mănăstiri, un punct de atracţie în Bucovina îl constituie satele. Aici veți vedea încă tradiţii arhitecturale rare în construcţia caselor, mici comori de descoperit, cu porţi ornate.
Descoperiți, așadar, România autentică la ea acasă, în Bucovina. Vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. Până atunci, la mulți ani!