Ruta bisericilor de lemn din Bihor
În aceste zile de vară, cu temperaturi ridicate, destinaţiile de vacanţă devin parcă mai atractive dacă ne apropiem de natură, dacă avem parte de liniştea şi răcoarea pădurii.
Ștefan Baciu, 07.07.2020, 15:15
În aceste zile de vară, cu temperaturi ridicate, destinaţiile de vacanţă devin parcă mai atractive dacă ne apropiem de natură, dacă avem parte de liniştea şi răcoarea pădurii, în locuri în care este mult mai uşor de respectat distanţarea impusă de pandemia de coronavirus. Judeţul Bihor are o bogată ofertă balneară datorită izvoarelor de apă termală, precum şi o impresionantă ofertă culturală din partea municipiului Oradea. La acestea se adaugă posibilităţile de a petrece o vacanţă activă în zona montană a judeţului, mai precis în Munţii Pădurea Craiului, unde pot fi vizitate şi multe peşteri modelate de ape în relieful carstic.
Gabriel Bonaciu este un bun cunoscător al zonei şi un promotor al eco-destinaţiei Pădurea Craiului sugerează ca una dintre activităţi să fie cea de explorare a peşterilor „În judeţul Bihor, în ecodestinaţia Pădurea Craiului organizăm ture de speoturism în peșteri spectaculoase cum ar fi Peștera Vântului, Peștera Gălășeni, Ciur Ponor. Musafirii noștri primesc echipament de protecție, sunt ghidați de ghizi de speoturism prin galeriile cavernelor. Cu această ocazie descoperă lumea subterană cu formele carstice create natural și care au o fragilitate aparte. În zilele călduroase, caniculare, intrarea într-o peșteră este mai mult decât reconfortantă.”
Locuitorii satelor din zona montană au ridicat de-a lungul secolelor biserici ortodoxe de lemn, care astăzi pot fi văzute şi chiar vizitate, pe un itinerariu denumit „Ruta bisericilor de lemn din judeţul Bihor”. Este un proiect recunoscut recent de Ministerul economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care administrează şi sectorul turismului. Iniţiatorul acestui proiect, „Ruta bisericilor de lemn din judeţul Bihor” este Gabriel Bonaciu, care ne-a oferit detalii:
„Tot aici, în Bihor, în Pădurea Craiului organizăm vizite culturale la bisericile de lemn ortodoxe, vechi de sute de ani, ocazie cu care turiștii află de la preoți istoria locului, află despre cultura popular românească, despre tehnicile folosite în construcția edificiilor de străbunii noștri. Fiecare vizită culturală este condimentată cu un ospăț în aer liber, cu așa numitele brunch-uri, în timpul cărora locuitorii din Valea Crișului, comuna Bratca îndrumați de preotul paroh Nicolae Duluș Gaboraș astern pe masă mâncăruri tradiționale preparate cu produse de sezon. Tot în acest context turiștii se pot plimbă cu căruța trasă de cai, socializează cu lumea arhaică, iar copii se pot bucura nestinhjeriți de mișcare în aer liber și fructe proaspete. De asemenea organizăm pentru turiști ateliere interactive de olărit, pictură pe lemn reciclat și tâmplărie.Tinerii meșteri populari creează împreună cu grupruile de turiști oale din lut, pictează pe lemn reciclat motive tradiționale sau cioplesc în lemn obiecte care rămân amintiri palpabile.”
Această rută a bisericilor de lemn din judeţul Bihor include 9 monumente istorice, aflate la Beznea, Valea Crișului, Gheghie, Luncșoară, Boianu Mare, Vârciorog, Tilecuș, Fânațe și Mănăstirea Izbuc. Pentru promovarea acestei rute va fi creat un logo şi vor fi realizate hărţi şi broşuri de prezentare a acestor biserici de lemn.