Râșnov
Istorie, multiculturalitate, sport și agrement – așa s-ar descrie în câteva cuvinte destinația noastră de astăzi: Râșnov.
Daniel Onea, 20.04.2021, 17:12
Istorie, multiculturalitate, sport și agrement – așa s-ar descrie în câteva cuvinte destinația noastră de astăzi: Râșnov. Aici, cel mai de seamă obiectiv turistic este cetatea orașului, vizibilă din orice colț, întrucât e amplasată pe vârful unui deal calcaros. Este străjerul peste veacuri al acestor meleaguri. spune Daniela Bonta, președinta Asociației Rosenau Turism din Râșnov:
Cetatea noastră este un obiectiv turistic național și este atestată documentar încă din secolul al XII-lea. Înfățișarea cetății a cunoscut numeroase modificări până în prezent. Totuși, imaginea contemporană păstrează elemente arhitectonice care pot reconstitui o fortificație care a rezistat cu succes asediilor. O singură dată a fost cucerită Cetatea Râșnov. S-a întâmplat printr-o trădare. Cetatea nu avea alimentare cu apă și a fost cucerită prin însetarea locuitorilor săi. În prezent, se desfășoară lucrări de restaurare printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Preconizăm că lucrările de restaurare se vor finaliza în februarie 2022. Aș dori să trezesc curiozitatea turiștilor menționând liftul pe plan înclinat, care face legătura între centrul istoric și cetate și care oferă o posibilitate de transport 100% ecologică, turiștii putându-și lăsa mașinile în parcarea subterană amenajată în centru. Accesul vizitatorilor în această perioadă de reabilitare se face în grădina cetății care este deschisă. Vizitarea este gratuită în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.00 și 17:00.”
În Râșnov, o destinație pentru toată familia este cel mai mare parc cu dinozauri din sud-estul Europei. Daniela Bonta: Este situat lângă Cetatea Râșnov, are o suprafață totală de trei hectare, fiind o zonă de agrement și un muzeu în aer liber. Pe lângă un traseu impresionat cu 100 de dinozauri în mărime naturală, atestat științific, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuțe în arbori, un cinematograf 9D și un cinematograf 360 de grade, trasee de aventură, labirint, expoziții unicat și multe zone interactive. Parcul a reprodus în premieră cel mai mare animal zburător din lume și cel mai mare dinozaur descoperit vreodată în lume Seismosaurus, gigantul care are 45 de metri lungime.”
Ne îndreptăm către alt obiectiv, de data aceasta natural. Peștera Valea Cetății a fost descoperită în 1954 de un grup de tineri localnici. Daniela Bonta, președinta Asociației Rosenau Turism din Râșnov: În 2010, peștera a fost luată în administrare, iar, atunci, tot pământul a fost scos manual pentru simplificarea accesului. Din punct de vedere geologic, este o peșteră tânără având numai două milioane de ani, însă roca din care e formată e foarte veche, încă din Jurasic, având o vechime de 160-170 de milioane de ani. Datorită acusticii deosebite, în fiecare săptămână, în timpul verii, cinci membri ai Filarmonicii Brașov încântă turiștii cu muzică tradițională veche românească sau cu concerte de jazz live, fără microfoane sau amplificatoare. Programul de vară al peșterii e de la 10:00 la 20:00, iar cel de iarnă de la 10:00 la 18:00. Din considerente de protecție în contextul pandemiei, intrarea se face în grupuri mai restrânse.”
În Râșnov veți mai găsi două centre de echitație, un club montan și o fermă montană de cai în care se practică echitația. Tot acolo se întinde și zona Cheile Râșnoavei unde se practică alpinismul, bungee jumping și escaladă. Este o zonă excelentă și pentru drumeții la pas.