Râmnicu Vâlcea
Ne îndreptăm astăzi către unul dintre cele mai cochete orașe din sudul României, Râmnicu-Vâlcea.
Daniel Onea, 27.10.2020, 16:15
Ne îndreptăm astăzi către unul dintre cele mai cochete orașe din sudul României, Râmnicu-Vâlcea. Este un centru economic și cultural important a cărui primă atestare documentară este din 1388. Astăzi, este un oraș modern cu clădiri renovate și cu multe spații de recreere.
Monica Gheorghiu, coordonatoare a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea: În primul rând, turiștii care vor să ne viziteze se pot bucura de liniștea și de frumusețea orașului și se pot vizita obiectivele turistice. Râmnicu Vâlcea deși e un oraș micuț și cochet este foarte ofertant din punct de vedere turistic. O să încep cu ansamblul arhiepiscopal care este deosebit de frumos și de primitor. De asemenea, un obiectiv turistic important este biblioteca județeană. Acesta are unul dintre cele mai frumoase vitralii din Europa: Facerea Lumii. Totodată, muzeele din oraș: Muzeul Județean, Muzeul de Artă, Casa Memorială Anton Pan, Muzeul Satului Vâlcean care e doar la o aruncătură de băț de oraș, aflat în Bujoreni, sunt câteva dintre reperele importante ale orașului. Dar trebuie să spunem că, în perioada asta, ne invităm oaspeții și la plimbare în parcurile din oraș. Parcul Zăvoi are o istorie interesantă: acolo s-a cântat pentru prima oară imnul de stat Deșteaptă-te, române”. Parcul Mircea cel Bătrân este și el important din punct de vedere istoric pentru oraș.”
Ar fi ideal ca vizita în orașul Râmnicu Vâlcea să facă parte dintr-un sejur de mai mule zile, întrucât vorbim despre un județ deosebit de ofertant din punct de vedere turistic. Monica Gheorghiu: Județul Vâlcea este o zonă în care turiștii pot descoperi nu numai obiective turistice importante, ci și adevărate stațiuni. Menționez Călimănești Căciulata, Băile Olănești, Băile Govora, Ocnele Mari – devenită de curând stațiune de interes local. Iată, așadar, că în apropierea orașului găsim zone și obiective turistice importante de vizitat, unde turiștii se pot relaxa, pot face wellness și SPA și pot petrece clipe minunate într-un aer deosebit de curat și într-o zonă deosebit de frumoasă.”
Una dintre mănăstirile reprezentative ale județului Vâlcea este Govora. Intrarea în incinta mănăstirii se face pe sub turnul clopotniță, etajat pe patru nivele, având o înălțime de aproximativ 15 metri și o grosime a zidurilor de circa doi metri. Pictura bisericii este lucrată in frescă, in renumitul stil brâncovenesc, fiind executată între anii 1711-1712, de zugravi aparținând Școlii de la Hurez. În curtea mănăstirii, veți remarca și un vechi clopot de piatră, donat în anul 1770. Mănăstirea are și o tiparniță, primele tipărituri datând din anul 1636.
Gazdele din orașul Râmnicu Vâlcea, dar și din județ, s-au pregătit respectând toate normele în vigoare privind prevenirea răspândirii actualei pandemii. Nu veți avea probleme cu cazarea, întrucât veți găsi numeroase hoteluri și pensiuni. Iar despre posibilitățile de cazare, dar și despre obiectivele turistice puteți afla începându-vă vacanța de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.
Monica Gheorghiu: De cinci ani ne străduim să atragem turiștii în centrul de informare turistică. Aici pot primi informații despre obiectivele din oraș și din județul Vâlcea. Am avut și succes în urma activităților noastre și, în special, pe rețelele de socializare. Primim numeroase întrebări despre anumite obiective din județul Vâlcea, din orașul Râmnicu-Vâlcea, și sperăm să vină în număr cât mai mare la noi.”
Invitația a fost lansată. Până data viitoare, când vă așteptăm cu o nouă destinație, drum bun și vreme frumoasă!