Plaiul Foii
Astăzi vă propunem să vizităm un obiectiv cunoscut până şi în străinătate din filme documentare de pe BBC sau Discovery Channel, sau filme artistice, precum Cold Mountain, Drumul Oaselor, Columna şi Dacii.
Ana-Maria Cononovici, 21.05.2022, 16:35
Astăzi vă propunem să vizităm un obiectiv cunoscut până şi în străinătate din filme documentare de pe BBC sau Discovery Channel, sau filme artistice, precum Cold Mountain, Drumul Oaselor, Columna şi Dacii. Mergem astfel în zona Plaiul Foii, situată la Poalele masivului Piatra Craiului, la o distanţă de 12 km de oraşul Zărneşti, din judeţul Braşov. Interacţiunea dintre geologie, morfologie, climă, ape, soluri, vegetaţie şi faună a creat condiţii peisagistice şi faunistice unice, care au determinat înfiinţarea Rezervaţiei Naturale Piatra Craiului, în anul 1938.
Andreea Dan, operator turistic în Zărneşti, ne-a spus de ce merită să venim la Plauil Foii:
„Fără a fi subiectivă, eu cred că este una dintre cele mai frumoase zone ale ţării. În primul rând, ca atracţie principală este, desigur, masivul Piatra Craiului. Această creastă de calcar irezistibilă şi unică la noi în ţată, în jurul căreia s-a creat posibilitatea ca vizitatorii din zonă să practice mai multe activităţi care să îi aducă mai aproape de natură, de petrecerea timpului în aer liber, în mişcare. Accesul este foarte facil, este un drum asfaltat de 12 kilometri, care pleacă din oraşul Zărneşti şi pe care s-a creat o aşa-zisă pistă de biciclete, şi pe care se poate ajunge atât cu maşina, cât şi cu bicicletele la Plaiul Foii. Drumul este uşor, plat şi odată ajunşi la Plaiul Foii sunt restaurante, sunt pensiuni în care turiştii pot petrece mai multe zile, servicii de foarte bună calitate. Apoi, există multiplele trasee de bicicletă, pentru orice nivel. Acem sediul Administraţiei Parcului Naţional Piatra Craiului, în care Centrul de vizitare e foarte interesant, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Plaiul Foii este totodată un punct de plecare pentru traseele montane, de pe partea vestică a masivului, sunt trasee de alpinism, obiective turistice, cum ar fi Mănăstirea Colţul Chiliilor. Eu cred că deja sunt foarte multe motive pentru ca cineva să aleagă să îşi petreacă timpul liber.”
Pe teritoriul Parcului Naţional Piatra Craiului au fost identificate peste 200 de peşteri şi avene. Totodată, biodiversitatea extraordinară face ca în zonă să poată fi întâlniţi lupi, urşi, râşi, porci mistreţi, cerbi, capre negre, dar şi diverse specii de păsări şi plante rare, ceea ce a făcut ca în anul 1993 sa demareze un amplu proiect internaţional de cercetare „Proiectul Carnivore Mari din Carpaţi”.
În apropiere, la Zărneşti, pe partea dreapta a drumului ce urcă spre refugiul Diana, se găseşte o straveche biserică, reînălţată din 2001, cunoscută ca „Biserica de sub stancă” din Masivul Piatra Craiului sau „Colţul Chiliilor”. Colţul Chiliilor este considerat sfânt şi binecuvântat şi tocmai de aceea s-a insistat de-a lungul anilor asupra reconstituirii aşezământului monahal. Până în 2001 schitul pustiit avea doar câteva urme de chilii, umblând vorba că în ele ar fi sălăşluit chiar şi un urs. Biserica de lângă schit se umple de credincioşi pe 27 iulie, de Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, ocrotitor al munţilor şi vietăţilor acestora.