Peştera Valea Cetăţii, Râşnov
Situată într-o zonă cu destinaţii turistice de top precum staţiunea Poiana Braşov, oraşul Braşov şi castelul Bran, peştera Valea Cetăţii este, deocamdată, unul dintre obiectivele mai puţin vizitate.
Ștefan Baciu, 16.07.2024, 17:15
Situată într-o zonă cu destinaţii turistice de top precum staţiunea Poiana Braşov, oraşul Braşov (important oraş din partea sudică a Transilvaniei) şi castelul Bran, peştera Valea Cetăţii este, deocamdată, unul dintre obiectivele mai puţin vizitate. Motivul cel maii probabil este că această peşteră a intrat relativ recent în circuitul turistic, fiind situată pe ruta care leagă staţiunea Poiana Braşov de oraşul Râşnov, unde există o cetate inclusă în circuitul turistic, precum şi un parc de distracţii unde se află peste 120 de machete de dinozauri în mărime naturală.
Pentru a ajunge la peştera Valea Cetăţii, vizitatorii trebuie să parcurgă din şosea o distanţă de aproape jumătate de km, pe un drum care, pe alocuri, are o înclinare destul de mare. Efortul merită pentru că în interiorul peşterii sunt 12 grade Celsius, o temperatură pe care mulţi şi-ar dori-o într-o zi toridă de vară. Intrarea în peşteră a fost amenajată pentru un acces mai uşor al vizitatorilor, iar galeria de acces, cu o lungime de circa 60 de metri, a fost prevăzută cu scări metalice, pasarele, bare de protecţie, precum şi cu un sistem de iluminat. Odată ajunşi în Sala Mare, vizitatorii pot afla de la ghid cum a devenit accesibilă această peşteră:
„1949 fiind un an foarte ploios, aici în zona în care suntem noi s-a acumulat o cantitate mare de apă, s-a format un lac cu înălțimea de 8 metri. Apa a erodat roca de sub planșeul stalagmitic. Bucăți din planșeu au cedat, au căzut peste apă și au dus la un fenomen care se numește explozie hidraulică. Au forțat deschiderea și a făcut deschiderea puțin mai mare, accesibilă. În 1949 câțiva tineri de prin zonă văzând că iese multă apă, eu au fost primii care, după ce a trecut şovoiul de apă, au avut curajul și au urcat târâş și pe coate. Ei au descoperit-o! Apoi în 1954 au început să vină speologii ca să cerceteze zona. Abia în 2010 s-a dat în administrare.”
Deşi peştera a fost vandalizată după ce oamenii au intrat în ea, în Sala Mare, cu o înălţime de circa 20 de metri şi cu o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, pot fi observate stalactite şi stalagmite, în formare datorită infiltraţiilor de apă. În perioada sezonului rece, peştera Valea Cetăţii găzduieşte o colonie de lilieci cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros – lat.) De menţionat că în Peştera Valea Cetăţii, datorită acusticii deosebite din Sala Mare, sunt organizate periodic concerte de muzică simfonică, susţinute de membri ai Filarmonicii din Braşov.