Parcul Naţional Retezat
Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României şi vizităm Parcul Național Retezat, din masivului muntos cu acelaşi nume, în Carpaţii Meridionali.
Daniel Onea, 24.08.2019, 08:32
Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României şi vizităm Parcul Național Retezat, din masivului muntos cu acelaşi nume, în Carpaţii Meridionali. Zona este renumită datorită numeroaselor lacuri glaciare și a vârfurilor montane spectaculoase. Veți găsi un loc în care natura n-a avut de suferit în urma intervenției omului, după cum spune Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat: Cea mai vestită caracteristică a Retezatului o constituie lacurile, în număr de peste 50. Este cea mai mare densitate de lacuri glaciare, alpine din România, pe o anume suprafață. Pe lângă lacuri, relieful montan este spectaculos, cu vârfuri înalte, peste 2200 de metri. Avem 20 de vârfuri, unele inclusiv de peste 2500 de metri altitudine. Acestea fac parte din peisajul spectaculos dezvăluit turistului. Ar mai fi chestiuni de detaliu cum ar fi pădurile deosebite, naturale, cvasi virgine conform standardelor actuale. Este o îmbinare frumoasă de păduri de foioase, de fagi monumentali cu molidișuri întinse și cu jnepenișuri, care formează un covor protector al versanților, împotriva eroziunii. În plus, au un farmec aparte când sunt privite de departe.
Este un loc foarte ofertant din punct de vedere turistic, iar tradiția vizitării acestui loc este veche, continuă Zoran Acimov: Retezatul a făcut obiectul turismului de foarte mulți ani. Istoria turismului în Retezat se pierde undeva pe la începutul secolului trecut, poate chiar mai devreme. În momentul de față, există 27 de trasee turistice marcate, care se desfășoară pe întreaga suprafață a parcului. Astfel, orice parte a parcului se poate vizita, indiferent dacă turiștii doresc să vadă partea de cristalin din centru-nord sau partea calcaroasă din sud.
Dacă vă gândiți să vizitați Parcul Național Munții Retezat pe cont propriu, cu siguranță veți avea nevoie de informații privind traseele. Tocmai de aceea, administrația a organizat mai multe puncte de informare. Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat: Avem două centre de vizitare. Unul e la Nucșoara, în comuna Sălașul de Sus, unde funcționează și sediul administrației parcului. Altul e la Ostrovel, în comuna Râul de Mori, în partea de nord-vest a parcului. Aici se pot obține informații, chiar și materiale documentare, hărți și pliante. De asemenea, în timpul sezonului turistic, avem personal care patrulează pe teritoriul parcului. Anul trecut, am construit un adăpost pentru rangeri, care servește și ca punct de informare, la Gura Bucurei, care este și cel mai înaintat punct în interiorul parcului unde se poate ajunge cu mașina. În partea de dus, avem punctul de informare Buta, pe valea Jiului de vest. Peste tot există posibilitatea de obținere de informații de la personalului parcului, în principal, dar și de la colaboratorii noștri reprezentați de Serviciul Public Salvamont Județean Hunedoara și de la Jandarmeria Montană cu care avem colaborare pe teritoriul parcului.
Turiștii se îndreaptă spre Retezat în orice perioadă a anului, iar faima acestuia a depășit de mult timp hotarele. Zoran Acimov: Avem din ce în ce mai mulți. Țările din care provin sunt de o diversitate uimitoare. Au venit din Japonia, din țări asiatice, din care n-ai crede că oamenii vin până aici. Cei mai mulți străini sunt, totuși, europenii din Ungaria, Cehia, Germania, Italia. Surprinzător, în ultimii ani, mulți vin din Israel. Am avut și discuții când ne întâlneam cu ei, dar avem și un caiet de impresii la Nucșoara, la sediul nostru. Îi îndemnăm pe turiști să ne lase câteva rânduri la plecare, iar, spre bucuria noastră, 99% dintre impresii sunt laudative. Pleacă impresionați și, de cele mai multe ori, mulțumiți.
Iată așadar o ofertă excelentă pentru o vacanță activă sau de relaxare, în mijlocul naturii. Ar mai fi de menționat că, fiind o arie protejată, turismul practicat aici este unul responsabil, cu o grijă deosebită față de mediul înconjurător.