Oradea
Situat la mică distanţă de frontiera cu Ungaria, Oradea este unul din marile oraşe ale României şi, totodată, o interesantă destinaţie turistică.
Ștefan Baciu, 19.11.2024, 17:17
Situat la mică distanţă de frontiera cu Ungaria, Oradea este unul din marile oraşe ale României şi, totodată, o interesantă destinaţie turistică. Se remarcă prin foarte multe construcţii de secol 19 şi început de secol 20 în stil Art Nouveau şi Seccesion. De aceea, Oradea este supranumită „Capitala Art Nouveau”. Turiştii vin la Oradea nu doar pentru atracţiile arhitecturale din zona centrală, ci şi la multele evenimente organizate de municipalitate. Având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, Oradea va organiza şi Târgul de Crăciun, în spaţii extinse, deoarece zona pietonală este extrem de generoasă în centrul oraşului.
Alexandru Chira, directorul general al Asociaţiei pentru Promovare Turismului din Oradea şi Regiune, APTOR, asociaţie cunoscută şi sub denumirea „Visit Oradea” ne oferă detalii legate de organizarea Târgului de Crăciun:
„Planul municipalității este să extindă cât mai mult zonele pietonale din centrul istoric al orașului. Este de fapt o zonă mult mai amplă, care se desfășoară pe malul râului Crișul Repede. O nouă promenadă va fi deschisă curând iubitorilor de natură și de plimbări în natură. Vom extinde Târgul de Crăciun în Piața Unirii și în Piața Ferdinand, iar o parte din concerte, care sunt, să le zicem, mai dinamice, adică coruri de colindători, vor avea loc și în alte zone pietonale din oraș, pe două dintre cele mai importante străzi pietonalizate din Oradea.
Și vor fi și multe elemente-surpriză în cadrul Târgului de Crăciun. Vom avea o roată panoramică, un patinoar care va fi construit în fața teatrului, nenumărate căsuțe cu bunătăți și cu produse de artizanat, numai bune pentru cadourile celor dragi. Moș Crăciun va veni în fiecare zi de weekend la căsuța care va fi construită special pentru el în în Piața Unirii. Surprize vor fi inclusiv cu modalitatea de transport. Uneori va veni cu tramvaiul de epocă, altădată cu o caleașcă. ”
O clădire emblematică în stilul Art Nouveau este Palatul Vulturul Negru, aflat în principala piaţă din Oradea. Format din trei corpuri de clădiri şi având un pasaj în formă de Y, unde se află cafenele şi magazine, Palatul Vulturul Negru poate fi punctul de plecare în explorarea zonei centrale a oraşului.
Directorul general Visit Oradea, Alexandru Chira: „Mergem mai departe la Palatul Primăriei. Palatul Primăriei Oradea este și acesta vizitabil. Aici mă refer la holul de onoare și la sala principală, unde se țin și cele mai importante ședințe ale municipalității, la sala Traian Moșoiu. Apoi, Biserica cu Lună, care are acel mecanism unic în Europa, care replică fazele lunii și care, este complet funcțional, inclusiv în acest an, după atâtea secole.
În plus, palatele în stil Art Nouveau și Seccesion, care împrejmuiesc cele două laturi ale pieței. Este foarte important ca lumea să vină și să simtă atmosfera din Piața Unirii, epicentrul cultural și al vieții de zi și de noapte, așa cum o cum o numim noi, pentru că e cu totul altceva când experiența se trăiește la fața locului.”
Pe lista obiectivelor de vizitat poate fi inclusă cetatea medievală, situată ceva mai departe de centru, precum şi Sinagoga Zion, construită în anul 1878, după scindarea comunităţii evreieşti din oraş în ortodocşi şi neologi. De menţionat că înaintea celui de-al doilea război mondial, evreii constituiau circa 35% din populaţia oraşului Oradea, însă cei mai mulţi au fost deportaţi şi au dispărut în lagărele naziste. Reabilitată de municipalitate, Sinagoga Zion a devenit în prezent un centru cultural, aici fiind amenajat şi Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea.
Un alt reper important este Casa Darvas – La Roche, ai cărei proprietari au avut un destin tragic. Această clădire a devenit un spaţiu muzeal reprezentativ pentru curentul Art Nouveau. Pentru a-i atrage pe turişti la Oradea, municipalitatea le oferă celor care petrec minimum două nopţi în hotelurile din oraş un card care asigură acces gratuit în muzee, gratuitate pentru 24 de ore la utilizarea mijloacelor de transport în comun şi reduceri la unele cafenele şi restaurante.