Oltenia de sub Munte
Astăzi vă invităm să descoperiţi o zonă din sudul ţării, Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte.
Ana-Maria Cononovici, 30.03.2024, 14:00
Astăzi vă invităm să descoperiţi o zonă din sudul ţării, Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte. Este o zonă cu o suprafață de peste 635 de kilometri pătrați. Când vorbim despre acestă zonă, ne gândim la 18 arii naturale protejate: un parc național suprapus cu două situri Natura 2000 și 15 rezervații naturale, 40 de geosituri (geologice și geomorfologice), 65 situri culturale și pentru biodiversitate.
Traian Bădulescu, consultant în turism, ne-a recomandat zona în detaliu: „Oltenia de sub munte reprezintă practic zona de munte şi de deal din judeţele Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi. Când spunem Oltenia de sub munte spunem turism rural, spunem mănăstiri, spunem istorie, cule, conace şi spunem, bineînţeles, şi tradiţii foarte bine păstrate. Asociaţia Kogayon organizează foarte des evenimente şi este custode, are în grijă Parcul Naţional Buila Vânturariţa, din nordul judeţului Vâlcea. Pot spune că nordul judeţului Vâlcea reprezintă o zonă cu un potenţial turistic mare şi aici mă refer la Horezu, cu vestita sa ceramică.
Asociaţia Kogayon doreşte să promoveze ceramica autentică de Horezu. Vorbim şi de alte localităţi, Vaideieni, care este chiar la intrarea în Parcul Naţional Buila Vânturariţa, vorbim de Costeşti, la poalele munţilor Buila-Vânturariţa. La Costeşti, începând cu anul trecut, se desfăşoară anual Festivalul Licuricilor, o idee foarte interesantă. Este o perioadă în care putem admira licuricii, noaptea, şi festivalul va avea loc în acest an la Costeşti între 4 şi 11-14 iulie, fiind deja la a doua ediţie. Pot spune că în Parcul Buila Vânturariţa sunt arbori foarte bătrâni, de diferite specii, fagi, stejari, paltini de munte, molizi, brazi, carpeni, cireşi sălbatici. Membrii Asociaţiei Kogayon au identificat până în prezent 249 de arbori seculari, iar Parcul Naţional are şi 1302 de hectare de păduri virgine, înscrise în catalogul naţional.”
Rețeaua hidrografică de aici este în întregime tributară râului Olt. Principalele râuri sunt, de la vest la est: Cerna, Luncavăț, Bistricioara, Bistrița, Costești, Otăsău, Cheia, Olănești, care în drumul lor au sculptat chei și văi, care de care mai pitorești. Apele subterane sunt la fel de active, în special în zona acviferului subteran de sub Buila-Vânturarița; din acest motiv, au generat multe fenomene endocarstice (care se dezvoltă în interiorul masivelor calcaroase), reprezentate prin peste 100 de peșteri, la care se adaugă numeroase fenomene exocarstice (doline).
Asociația Kogayon a început oficial demersurile pentru obținerea satutului de Geoparc UNESCO pentru Oltenia de sub Munte în iunie 2020, prin transmiterea la UNESCO a scrisorii de intenție, candidatură susținută de către Comisia Națională a României pentru UNESCO și cei 60 de parteneri ai proiectului.
Invitaţia a fost lansată! Până data viitoare, vă dorim drum bun şi vreme frumoasă!