Natură și tradiție în Harghita
Azi ne îndreptăm către zona centrală a României, estul Transilvaniei, și ne oprim în județul Harghita.
Daniel Onea, 25.11.2023, 14:45
Azi ne îndreptăm către zona centrală a României, estul Transilvaniei, și ne oprim în județul Harghita. Este o destinație promovată ca fiind ideală pentru familii. Găsim aici singurul lac de origine vulcanică din estul Europei, Lacul Sfânta Ana, dar și salina Praid, un adevărat oraș din sare, aflat la o adâncime de 120 de metri față de suprafață. În Harghita se pot face drumeții pe traseele montane amenajate, iar iarna există pârtii de schi pentru practicarea sporturilor de iarnă.
Mezey Zsolt, manager de proiect la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, ne invită să ne oprim mai întâi la Biserica fortificată din Dârju, numită și Cetatea Slăninilor:
Biserica din Dârju, declarată monument UNESCO în anul 1999, este una dintre cele mai importante biserici fortificate din Transilvania. Cele mai prețioase valori ale monumentului sunt reprezentate de picturile murale din secolul al XV-lea, dintre care, fără îndoială, cea mai importantă este seria de picturi care prezintă legenda sfântului Ladislau. Aceasta a fost realizată în anul 1419 și s-a menținut într-o stare foarte bună. Biserica are încăperi de peste cinci metri înălțime și ziduri groase, care determină menținerea unei temperaturi constante în interior, indiferent de anotimp. De sute de ani, sătenii își depun aici proviziile de carne afumată și slănină, motiv pentru care biserica este cunoscută și sub denumirea de Cetate a Slăninilor. Fiecare familie din sat are cel puțin un cui din lemn în turnul unde se depozitează carnea. Cârnații, slana și șuncile afumate se moștenesc din generație în generație și nu se înstrăinează, numărul de cuie deținut indicând statutul social al familiei respective.
Vizitatorii pot lua parte la ceremonia slăninilor din fiecare zi de miercuri a săptămânii cu condiția să își anunțe intenția înainte cu câteva zile. Dacă, însă, nu sunteți prin preajmă miercuri, vă puteți îndrepta spre Salina Praid.
Baza de agrement a Salinei Praid este amenajată la orizontul 50, care se află la o adâncime de 120 de metri de la suprafață. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, pe o distanță de 1.250 de metri până la poarta de intrare, în baza de agrement. Odată ajunși la nivelul bazei de agrement, vă puteți bucura de prezența tuturor dotărilor specifice unei mici comunități. Sistem de iluminat, wireless, televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spații de creație și agrement, capelă ecumenică, cinema 3D, cafenea și o farmacie cu produse naturiste. Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius, iar pe traseul de ieșire din bază de agrement, la orizontul 60, găsiți zona de vizitare panorama de vedere Mina Iosif. Tot la acest nivel, puteți face o degustare de vinuri și puteți servi masa bucurându-vă de un meniu variat de produse preparate în restaurantul propriu.
Lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanică din Europa Centrală și de Est. Este cel mai vizitat obiectiv turistic al zonei, spune Mezey Zsolt, manager de proiect la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita:
Este înconjurat de pereții abrupți ai conului vulcanic al muntelui Ciomatu, cu câteva vârfuri mari, înalte. Lacul se află la 946 de metri altitudine, având un diametru de 1737 de metri, adâncimea lui cea mai mare fiind de 7 metri. Lacul este alimentat cu apă de ploaie și din apa rezultată în urma topirii zăpezilor. Pe timp frumos, mai ales fără vânt, se pot observa bule de gaz care se ridică de pe fundul lacului și care sunt, de fapt, manifestări ale activității postvulcanice. Ce putem să spunem despre vizita la Lacul Sfânta Ana? Natură, aer curat, mișcare și timp petrecut împreună. Rezervația naturală Lacul Sfânta Ana Tinovu Mohoș este un loc excelent pentru familii, unul dintre locurile unde, pe lângă admirarea peisajului și a naturii, se formează atitudinea generațiilor viitoare față de mediul înconjurător.
Accesând site-ul visiharghita.com, veți găsi informații pe larg despre toate obiectivele și programele turistice, astfel încât vacanța dumneavoastră în Harghita să fie de poveste.