Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului este adăpostit într-un important monument de arhitectură civilă, reprezentativ pentru tipologia spațiilor comerciale publice și private din orașele transilvănene, între secolele al XVI-lea și al XIX-lea.
Daniel Onea, 30.03.2021, 14:01
Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului face parte din Muzeul de Etnografie Brașov, o instituție culturală aflată în subordinea Consiliului Județean Brașov. De altfel Muzeul de Etnografie are două unități în orașul Brașov și două în județ: Muzeul Etnografic Săcele și Muzeul de Etnografie Gheorghe Cernea, din Rupea. Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului este adăpostit într-un important monument de arhitectură civilă, reprezentativ pentru tipologia spațiilor comerciale publice și private din orașele transilvănene, între secolele al XVI-lea și al XIX-lea, spune Bogdana Balmuș, Bogdana Balmuș, Șefa Biroului de Relații Publice a acestei instituții culturale:
Vă invităm într-o clădire cu ferestre și uși cu ancadramente de piatră și bolți cu penetrații, care relevă aspecte constructive specifice Renașterii. Această clădire a fost refăcută în anul 1566. Este o datare descoperită pe un ancadrament de piatră în momentul unor cercetări și restaurări recente. Putem vorbi despre un subsol unic, foarte frumos amenajat, care se prezintă cu un zid original, din piatră nefasonată, cu o boltă din cărămidă. Acest spațiu a fost folosit ca pivniță pentru depozitarea mărfurilor în tranzit. De altfel, noi am încercat să recreăm acolo un astfel de spațiu, cu mărfuri, și să explicăm vizitatorilor cum era atmosfera în acea perioadă. Brașovul era un centru important, o poartă între est și vest, între Orient și Occident.
Muzeul deține la unul dintre etajele sale un atelier de fotografie, care reprezintă o frescă a societății brașovene de sfârșit de secol XIX. Bogdana Balmuș: Aici, turiștii se pot întâlni cu cei doi fotografi de excepție ai Brașovului: Leopold Adler și Carl Muschalek. Piesa de rezistență a acestui atelier fotografic este un aparat foto din secolul al XIX-lea, care a aparținut lui Carl Muschalek. Acesta funcționa pe plăci de sticlă, fiind un aparat foto din lemn foarte frumos. Vizitatorii care ne trag pragul se fotografiază cu el. Este un aparat din lemn, cu burduf. Cei doi mari fotografi au lucrat zeci de ani în atelierul din centrul Brașovului și au surprins lumea pestriță a urbei. Vedem sași, români, maghiari, evrei în diverse ipostaze ale vieții lor. O altă zonă interesantă este camera copilului, salonul de patrician, dar și reconstituirea străzii Republicii din prezent. Este vorba de prezentarea unui element important al timpului: partea textilă. Mă refer la meseria de modistă, de creațiile din acea vreme. Reconstituim un magazin, ateliere de broderie, avem o secție de broderii vechi, cu instrumente cu care acestea erau produse spre a fi comercializate.
Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului este un spațiu care a rămas dinamic, în ciuda vremurilor dificile cu care ne confruntăm. Bogdana Balmuș, Șefa Biroului de Relații Publice: Din cauza condițiilor pandemice și a situației sanitare prin care trecem, avem foarte mare grijă să fim atenți la măsurile de igienă, asigurând distanțarea fizică atunci când oamenii ne trec pragul. De Dragobete, am organizat în atelierul de fotografie un eveniment foarte important. Oamenii au venit îmbrăcați în costume tradiționale, naționale și au luat parte la o ședință foto în acest studio de secol XIX. De altfel, nu a fost singurul eveniment organizat în această perioadă. Am avut grijă să oferim și artiștilor brașoveni un spațiu expozițional nou, neconvențional, adaptat contextului și restricțiilor impuse, încercând să oferim o nouă cale de dialog vizual între lumea artei și publicul brașovean. De asemenea, avem expoziția Luxul necesar – podoabe și accesorii de mireasă, o expoziție deosebită, deschisă până la începutul lunii aprilie.
Invitația a fost lansată. Vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. Până atunci, drum bun și vreme frumoasă!