Muzee de la sat din zona Moldovei
Profităm că vremea bună ţine cu noi şi pornim astăzi să descoperim câteva muzee de la sat, muzee plasate în locuri, poate mai puţin cunoscute
Ana-Maria Cononovici, 23.09.2023, 11:00
Profităm că vremea bună ţine cu noi şi pornim astăzi să descoperim câteva muzee de la sat, muzee plasate în locuri, poate mai puţin cunoscute. Pentru a ne hotărî încotro să pornim, putem consulta platforma online muzeedelasat.ro, singura platformă din România dedicată muzeelor rurale.
Am vorbit cu Ionuț Teoderașcu, fotograf documentarist și explorator al satului românesc, unul dintre tinerii realizatori ai acestei platforme, despre Muzee de la sat, (muzeedelasat.ro) şi l-am întrebat ce muzeu sau muzee ne-ar recomanda: „Cred că cel mai mult mi-a plăcut la Casa Memorială George Enescu, din județul Botoșani, probabil şi pentru că vremea a fost deosebit de frumoasă. Este o zonă mai retrasă, natura era foarte vie, am trăit nişte sentimente aparte: a fost ca o călătorie, mai mult decât o simplă vizită la un muzeu. Şi trebuie să menţionez secţia Alice şi Dumitru Rossetti Tescanu, din judeţul Bacău. E un muzeu care se implică în domeniul cultural, acolo au loc diverse evenimente în fiecare an şi gazda este foarte primitoare.”
Şi dacă tot suntem la Ţeşcani nu putem rata Muzeul George Enescu de aici. Revine cu detalii Ionuţ Teoderaşcu: „Acolo sunt obiectele care au aparţinut lui George Enescu şi ştiind cine este George Enescu şi aflându-te în camerele respective, cu vioara pe care a atins-o George Enescu, e un sentiment pe care doar acolo poţi să-l trăieşti. De asta şi noi, prin ceea ce facem în tururile virtuale sperăm să stârnim dorinţa de vizitare şi obiectivul nostru este ca persoana care explorează mediul virtual să meargă mai apoi şi fizic.”
Pe urmele lui George Enescu se poate ajunge şi la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, la 15 km de Dorohoi. Aici pot fi văzute obiecte ce țin de copilăria artistului – pianul, o vioară jucărie, trusa de culori pentru desen, un Moș Crăciun – jucărie și mai multe desene făcute de copilul George Enescu. Li se adaugă fotografii originale ale părinților, ale casei de la Cracalia, acte de proprietate aparținând lui Costache Enescu, precum și partituri muzicale din anii tinereții artistului și, nu în ultimul rând, fotografii care-l prezintă pe artist în compania unor mari muzicieni ai timpului, în țară și în diverse capitale ale Europei. Casa mică cu pridvor de lemn vopsit, refăcută, spune din 1968, de când a devenit muzeu, povestea creaţiei lui George Enescu, influenţată de atmosfera copilăriei sale.
Recomandăm, odată ajunşi în zona Moldovei, și muzeele din județul Iași, precum muzeul Sitului arheologic Cucuteni, dar şi „Gospodăria tradițională Vatra cu dor”, pentru o călătorie în satul de altă dată. Interlocutorul nostru ne-a povestit că la sat atuul e satul însuşi, cu oamenii lui care stau la poveşti şi cu ulițele care merg către muzeu şi unde şi muzeografii au o căldură aparte, pentru că de obicei nu au foarte mulţi vizitatori şi le pot acorda un altfel de timp.