Munţii Trascăului
Legenda spune că Zamolxis a zgâlţâit muntele la moartea lui Decebal creând pietre cu forma regelui dac, în munţii Trascăului.
Ana-Maria Cononovici, 11.04.2018, 13:48
Astăzi vă invităm într-o zonă cu păduri fără de margini, în locuri unde a păşit Decebal, unde legenda spune că Zamolxis a zgâlţâit muntele la moartea lui Decebal creând pietre cu forma regelui dac, mai precis, în munţii Trascăului. Masivul este împărțit de două județe: partea de nord revine județului Cluj, centrul şi partea de sud județului Alba. Munții Trascău sunt o grupă bine delimitată a Munților Apuseni, parte a Carpaților Occidentali. În ciuda faptului că au înălțimi sub 1.400 m, cel mai înalt vârf fiind Dâmbău cu 1.369 metri, ei apar impunători, mai ales priviți dinspre Culoarul Mureșului, de unde-și dezvăluie un profil crenelat și sălbătic.
Toată zona este o arie naturală protejată, aici existând opt rezervaţii naturale: Cheile Râmeţului, Cheile Mânăstirii, Cheile Tecşeştilor, Cheile Geogelului, Cheile Piatra Bălţii, Cheile Pravului, Piatra Ceţii şi Poiana Narciselor.
Călătorul ajuns în împărăția de culmi, de creste sau platouri, întrerupte neașteptat de văi prăpăstioase, întâlnește, la tot pasul, priveliști de o frumusețe aparte. Satele și cătunele de aici sunt fie risipite prin văi, fie urcă până sus, risipindu-se pe crestele munților.
Lucian Ţăranu, proprietarul unei pensiuni din zonă ne-a lansat o invitaţie: Vă invit în Munţii Trascăului, mai precis la Poiana Galdei, un loc uitat de lume, în care bucuria, frumosul şi liniştea sunt la ele acasă. Dacă ne păşiţi pragul trecând peste valea Gălzii pe un pod făcut de noi, o să găsiţi raiul pe pământ. Mâncare bună, mâncare aleasă făcută din bunătăţile grădinii noastre, o să găsiţi liniştea de care consider că aveţi atât de mare nevoie. O să facem împreună pâine în cuptor, o să puteţi gusta din băutura făcută de hangiţa Lenuţa, care se numeşte Bucuria pădurii”, este o băutură destinată în special femeilor. Dacă veţi sta la noi să zicem o săptămână, o să fie o perioadă când vă veţi putea bucura de peşteri, de lacuri, de chei, de cascade şi de râuri de munte.”
Aici trasee de 6-8 ore vă aşteaptă să le descoperiţi, dar majoritatea se adresează turiştilor antrenaţi şi pot fi practicate numai pe vreme bună.Cu toate acestea, peisajele sunt fermecătoare, iar peşterile şi cheile de aici sunt o bucurie pentru privitor. Cât despre căldura localnicilor, Lucian Ţăranu e cea mai bună dovadă: Braţele deschise, pită şi sare este pe cărarea înspre casa noastră! Vă vom aştepta cu toate bunătăţile pe care le avem şi sunt convins că vă veţi simţi minunat în casa noastră.”
O întreagă reţea de drumuri, precum şi un păienjeniș de poteci facilitează accesul spre cele mai îndepărtate și izolate puncte de interes turistic.