Litoral hibernal
Marea este înghețată la țărm, iar în larg ies aburi din apă, pe fondul diferențelor de temperatură, astfel încât apa mării pare că fierbe. Stabilopozii sunt acoperiți cu dantele de gheață, iar balustradele falezelor sunt împodobite de țurțuri cristalini.
Ana-Maria Cononovici, 19.12.2018, 14:11
Marea este înghețată la țărm, iar în larg ies aburi din apă, pe fondul diferențelor de temperatură, astfel încât apa mării pare că fierbe. Stabilopozii sunt acoperiți cu dantele de gheață, iar balustradele falezelor sunt împodobite de țurțuri cristalini. Acestea sunt imaginile pe care vi le propun pentru un popas inedit pentru acest sezon. Vă invit să ne bucurăm de frumuseţea litoralului românesc al Mării Negre, chiar şi la vreme de iarnă.
Acoperit de zăpadă și gheață, litoralul oferă la temperaturi negative în grade Celsius, imagini care taie răsuflarea, devenind loc de pelerinaj pentru fotografii iubitori ai naturii. În golfuri, apa mării poate îngheța la mal. Lacurile sunt deja înțepenite, prinzând în chingi ambarcațiunile trase la mal. Promenada Cazinoului din Constanța atrage localnicii și turiștii ca un magnet. În Portul turistic Tomis, la adăpost de vântul de pe litoral, apa mării a înghețat. Mii de păsări se odihnesc pe luciul înțepenit al apei.
Iar după o plimbare în bătaia aspră a vântului iernii, nimic nu se potriveşte mai bine decât un popas în vreunul din multele centre SPA de aici.
Cristina Caramalău, responsabil SPA al unui centru din Mamaia Nord, vine cu o opţiune şi pentru sezon şi pentru extrasezon: „Imperia SPA vrea să propună turiştilor să facă cunoştinţă cu Dobrogea, un ţinut încărcat de istorie, dar şi de tradiţii multietnice. De aici şi propunerea noastră pentru un ritual de 75 de minute în cadrul unui hamam tradiţional turcesc, în care vom oferi o exfoliere cu germeni de grâu, zahăr brun şi apă de rozmarin, urmată de o împachetare cu pulbere din sâmbure de struguri şi în final un masaj de stretching.”
Tot la răsfăţ ne invită şi Georgiana Rogojină, coordonator SPA în cadrul unui hotel din Mamaia, făcând legătura dintre centrele SPA de astăzi şi tradiţia termelor romane: „Termele sau băile publice de atunci sunt centrele SPA de astăzi. Primul ritual pe care noi îl propunem se numeşte „Atingerea delicată a trandafirului” şi are ca ingrediente de bază mierea şi trandafirul. Se începe cu o baie de aburi şi urmează o mască şi un masaj ce învăluie trupul într-o miresmă îmbietoare. Din anul 1419, Dobrogea s-a aflat sub stăpânire otomană. După Cruciada din 1444, s-a produs o colonizare masivă cu turci şi tătari, aceştia venind cu o infuzie foarte puternică de tradiţii orientale. Plecând de la aceste tradiţii ale comunităţii care este destul de numeroasă în Dobrogea, am creat ritualul „Secretul frumuseţii orientale”. Acesta începe cu o baie turcească, iar împreună cu sarea de mare şi uleiul de migdale dulci, curăţă în profunzime pielea, iar masca, pe bază de argilă, şi masajul cu ulei cald, conferă invitaţilor noştri beneficii atât la nivel fizic, cât şi spiritual.”
Staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Jupiter oferă sigur pachete turistice pentru cei care doresc să întâmpine noul an la malul mării. Oferta Revelion Litoral vă oferă ineditul de a putea vedea marea în timpul iernii, uneori furioasă, alteori calmă şi îngheţată, asigurând în acelaşi timp fastul şi veselia obligatorii momentelor de sărbătoare. Hotelierii de la malul mării lansează an de an oferte atractive de 2, 3 şi 4 nopţi de cazare, care includ, pe lângă masa festivă de Crăciun sau Revelion, şedinţe de masaj, cine tematice, decoruri de vis. Iar preţurile pachetelor de Crăciun şi Revelion pe litoral combat orice ofertă de acest gen din zona montană.