Lacul Vidraru
Astăzi vă invităm în zona Lacului Vidraru, lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș.
Ana-Maria Cononovici, 18.06.2022, 16:42
Astăzi vă invităm în zona Lacului Vidraru, lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică. Situat în Masivul Făgăraş din Carpaţii Meridionali, lacul se află printre cele mai apreciate obiective turistice din România. Dimensiunile sale sunt impresionante, la fel și frumusețea locului.
Barajul Vidraru se situa la data finalizării, măsurat ca înălțime, pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume. Pe Barajul Vidraru se pot practica sporturi extreme, aici fiind amenajată cea mai înaltă pistă de lansare pentru bungee jumping. Pe linia barajului, în vârful unui turn prismatic se afla monumentul electricității, un Prometeu gigantic cu fulgerul în mână, opera sculptorului Constantin Popovici. La câteva sute de metri de Baraj se află debarcaderul, de unde se organizează curse de agrement cu vaporașul. De asemenea, lacul și instalațiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism și sporturi.
Mădălina Iovan , din Bucureşti , a fost cu familia într-un weekend în zonă şi ne-a spus ce le-a plăcut: “Este frumos acolo, în afară de faptul că am văzut și un ursuleț. Se pot face plimbări cu vaporașul pe lac, între un sfert de oră și 30 de oră. Lacul este mare și ai timp să te bucuri de priveliște. E foarte frumos dacă prinzi vreme bună și soare, e liniște și relaxare! Totul e foarte plăcut. Se mai pot găsi pe acolo la comercianți locali și produse: gemuri, miele sau porumb fiert, fructe. Sunt și terase și hoteluri și pensiuni, deci se poate lua și masa. Există chiar hoteluri de 3-4 stele, care oferă cazare chiar pe malul lacului.
Cât despre alte posibilităţi de petrecerea timpului liber în zonă, Mădălina Iovan a completat: “Am văzut și ATV-uri, bărcuțe, se pot face excursii. Am fost cu altă ocazie pe Valea lui Stan care te duce tot la barajul Vidraru și asta este o posibilitate pe care poți s-o faci într-o zi. În apropiere este și Cetatea Poenari, dar acuma este în renovare, probabil se va deschide în câteva luni.
Transfăgărășanul este principala atracţie din apropiere. Este unul dintre cele mai impresionante trasee din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara. Are o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș. Porțiunea de la barajul Vidraru până la Cârțișoara traversează un teren montan la altitudini mari și a fost construită în perioada 1970–1974, pe o lungime de aproximativ 91 km.
Cascada Capra este o cascadă situată pe versantul sudic al Munților Făgăraș în apropiere de cota 2.000, chiar lângă Transfăgărășan, între Cabana Capra și Lacul Bâlea, pe DN7C. Iar Bâlea Lac este cel mai popular obiectiv turistic de pe Transfăgărășan, lac glaciar cu peste 11 metri adâncime, spațiul ce îl înconjoară fiind declarat rezervație științifică.
Invitaţia a fost lansată! Vă aşteptăm data viitoare cu o nouă destinaţie.