Judeţul Timiş
Mergem astăzi în vestul României, în judeţul Timiş, pentru a-i descoperi secretele.
Ana-Maria Cononovici, 05.10.2024, 13:00
Mergem astăzi în vestul României, în judeţul Timiş, pentru a-i descoperi secretele.
Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, Timişoara, municipiul reşedinţă de judeţ, s-a promovat ca brand prin multe dintre atracţiile zonei, de la caracterul multietnic şi multicultural al oraşului şi al bucătăriei de aici, la excursiile cu vaporetto pe canalul Bega, la pieţele oraşului, de un caracter arhitectural diferit, până la Muzeele locului.
O tentaţie cu gust sunt însă şi podgoriile din apropiere, despre care ne-a povestit Simion Giurcă, consilier strategic al Preşedintelui Organizaţiei de Management a destinaţiei Timişioara: “Avem zona recunoscută a Recașului. Recașul este de fapt cel mai mare producător de vinuri din România. Avem apoi zona viticolă de pe Dealurile Silagiului, cu șase podgorii mai mici, dar producătoare de vinuri foarte bune și mai avem zona viticolă Petro Vaselo, care de asemenea au niște vinuri foarte bune, iar aceștia au participat la Festivalul Internațional de vinuri din Vârșeț, în Serbia, și s-au întors cu 10 premii de aur. Așa că îi invit să vină să guste vinurile, că e Recaş, că sunt dealurile Silagiului, că e Petro Vaselo, sunt toate vinuri foarte bune, de la vinuri albe cunoscute, de la soiurile românești Fetească Albă, Fetească Neagră și Regală, la soiuri internaționale. Avem rozeuri premiate și, sigur, vinuri negre”.
Iar din gastronomia zonei, interlocutorul noastru ne-a tentat cu clătitele Ana Lugojana, clătite flambate, dar şi cu mezelurile locale de influenţă sârbească.
Tot din împrejurimile oraşului Simion Giurcă, consilier strategic al Preşedintelui Organizaţiei de Management a destinaţiei Timişioara, a recomandat pentru familiile cu copii:
“La Marginea s-a dezvoltat turismul rural foarte bine și acolo avem posibilități de cină sau de mic dejun la țărani, în curte, cu mâncăruri timișorene, timișene, bănățene, dacă vreți, foarte bune. Și recomand micul dejun la Marginea. Acolo pot să mai meargă să viziteze bisericile de lemn.
Avem trei biserici în zona respectivă și se poate face o plimbare de la locul în care pot să servească micul dejun sau cina, se pot duce cu căruța până la biserică, ceea ce pentru copii e întotdeauna fascinant. De asemenea, mai recomand Jimbolia. Orașul Jimbolia, la granița cu Serbia, un oraș care deși e mic, are șase muzee, printre ele Muzeul Ziaristicii. Dar eu mai recomand Jimbolia și ca un fapt istoric, prin faptul că Jimbolia a fost ultima gară în care s-a mai aflat pe teritoriu românesc trenul lui Carol al 2-lea cu suita lui, atunci când au fugit în mare grabă din țară de teama legionarilor și ultima încercare de atentat împotriva lor a fost în gara Jimbolia înainte ca trenul să reușească să ajungă pe teritoriul sârb.
Sunt câmpeie din istoria noastră. Aproape de Timișoara, la circa 20 km avem Foeniu, unde a fost renovată moșia familiei Mocioni, una din marile familii de patrioți români din Banat și implicit Transilvania. Ei au ajuns parlamentari în Parlamentul Ungariei. Vorbeau foarte bine limba maghiară și reușeau să țină niște discursuri fascinante în care trebuie menționat că de fiecare dată luptau și luau poziție pentru drepturile românilor din Banat. Proprietatea, castelul au fost renovate recent și pot fi vizitate.”
Iată, așadar, judeţul Timiş, dintr-o perspectivă fabuloasă, pe care vă invităm să o exploraţi.