Județul Suceava
Invitaţia noastră de astăzi se adresează tuturor acelora care îşi doresc o vacanţă încărcată de tradiţii şi istorie, într-o zonă de referinţă pentru România: Bucovina
Ana-Maria Cononovici, 30.11.2016, 08:32
Invitaţia noastră de astăzi se adresează tuturor acelora care îşi doresc o vacanţă încărcată de tradiţii şi istorie, într-o zonă de referinţă pentru România: Bucovina. Ne-am reîntâlnit cu reprezentanţii judeţului Suceava, la ediţia de toamnă a Târgului de turism al României. Aici am întrebat-o pe Cătălina Velniciuc, consilier superior la Centrul naţional de promovare şi informare turistică Suceava, din cadrul Consiliului judeţean Suceava, cu ce ofertă au venit la târg: „Am venit cu două staţiuni turistice, Vatra Dornei şi Gura Humorului, să prezentăm în special programul Crăciun în Bucovina, cât şi potenţialul turistic al judeţului Suceava. În cazul în care vine în Bucovina, un turist poate vizita pe lângă celebrele mănăstiri UNESCO, 8 la număr, cu care ne mândrim, muzee, parcuri naturale, pot practica diferite tipuri de turism, de la cel activ, la cel montan, la cel religios, cultural. Numai să vină, că noi le umplem programul fără probleme!”
Într-adevăr, în judeţul Suceava putem vorbi despre agroturism, atunci când ne bucurăm de ospitalitatea pensiunilor, care în zone de o rară frumuseţe invită la un trai patriarhal şi la participare la viaţa gospodăriei ţărăneşti. Putem, de asemenea, să practicăm turismul ecumenic şi să admirăm mănăstiri cu picturi murale exterioare şi interioare, aflate în patrimoniul UNESCO. În ceea ce priveşte turismul cultural, o oprire în municipiul de reşedinţă al judeţului cu acelaşi nume, Suceava, ne pune în legătură directă cu istoria. Menţionat în documente încă din anul 1388, oraşul Suceava a fost cetatea de scaun a Moldovei până în anul 1566, când capitala acestui stat medieval românesc a fost mutată la Iaşi. Principalele obiective turistice din Suceava sunt Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Istorie a Bucovinei, Muzeul Etnografic, adăpostit în cea mai veche casă din Suceava şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii. Şi pentru că la Suceava timpul pare să ignore haosul specific marilor oraşe, vă propunem odată ajunşi să vă opriţi şi în Parcul Central, care a fost amenajat pe locul unor foste grădini, reduse în a doua jumătate a secolului al XIX-lea ca urmare a dezvoltării oraşului. Pe teritoriul parcului se află şi Biserica „Sf. Ioan Nepomuk”, construită în perioada 1832-1836.
În judeţul Suceava sunt atâtea de făcut încât, dacă vreţi să cunoaşteţi cât mai bine zona, programul va fi încărcat, ne-a asigurat Cătălina Velniciuc, consilier superior la Centrul naţional de promovare şi informare turistică Suceava şi ne-a spus cu bucurie că ofertele de sărbători sunt aproape epuizate: „Ofertele de Crăciun şi de Anul Nou s-au cam terminat, dar toate programele cuprind delicioasele mese tradiţionale, tradiţii şi obiceiuri prezentate turiştilor, plimbări cu sania, spectacole de colinde, spectacole de urături, lucruri care ne difinesc şi care ne fac deosebiţi faţă de ceilalţi.” Dacă pentru a rezerva locuri pentru sărbătorile de iarnă s-ar putea să fie deja prea târziu, nu este precis târziu pentru a trece judeţul Suceava pe lista zonelor de vizitat în cel mai scurt timp.