Judeţul Hunedoara
Astăzi vă invităm în zona central vestică a ţării, într-un judeţ bogat în atracţii culturale, naturale şi istorice: judeţul Hunedoara.

Ana-Maria Cononovici, 29.03.2025, 13:00
Astăzi vă invităm în zona central vestică a ţării, într-un judeţ bogat în atracţii culturale, naturale şi istorice: judeţul Hunedoara. Primele așezări de aici datează încă din paleolitic, așa că nu este de mirare că județul este plin de monumente istorice și obiective turistice.
Dintre frumuseţile naturale ale zonei, Ruxandra Cernat, ghid de turism, ne-a recomandat:
“Nu putem să nu vizităm Cheile Băniței. Sunt superbe, mai ales că acum vine și vremea bună. Se merge prin apă într-un tunel deschis săpat în calcar. Tot în zonă găsiți Peștera Bolii. Peștera este impresionantă, are o acustică deosebită, și toate normele de siguranță sunt luate astfel încât se poate vizita de către oricine în bune condiții. Legenda spune că Jupâneasa, care stăpânea aceste ținuturi, își dorea atât de mult să se reunească cu iubitul plecat la război, încât cobora în fiecare zi în peşteră și se ruga la icoana Maicii Domnului care poate fi văzută și astăzi acolo. Și atunci ea a fost transformată în acel râu puternic care a spart muntele.
Asta spune legenda pe teritoriul care a aparținut familiei Boliac, de aici vine numele, dragostea sparge muntele. Tot în zonă neapărat de mers la I Giardini di Zoe, o grădină fabuloasă care se întinde pe peste trei hectare, unde veți găsi plante și flori care sunt prezente în fiecare anotimp, astfel că, dacă vizitați de patru ori grădina într-un an, îi veți descoperi câte o față nouă. Neapărat de văzut Labirintul eroului Ahile, neapărat de vizitat și urmărit toate detaliile artistice pentru obiectele aduse din Italia și pentru sculpturile în rocă vulcanică și de ce nu, să savurați o înghețată italienească și un espresso adevărat.“
Reședința de judeţ este în municipiul Deva, iar orașul Hunedoara este cel mai mare oraș din România care nu este reședință de județ. O atracție turistică importantă din Deva este Cetatea Deva, una dintre cele mai importante fortificații de Ev Mediu din Transilvania. Este o clădire monument istoric și de arhitectură laică și a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, acesta fiind un con vulcanic.
Ruxandra Cernat, ghid de turism, ne-a mai sugerat şi alte popasuri de neratat:
“Nu poate trece nevizitat Castelul Corvinilor, cu podul proaspăt renovat. Acolo îl puteți avea pe Harald Susanyi, ca ghid, îmbrăcat în Cavaler templier, un eminent student la Masterat la istorie. De la el am aflat că în urma victoriei de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara, care l-a costat viața, Papa a decis ca de atunci în eternitate toate bisericile aliate Papei de la Roma, în fiecare zi, la ora 12:00 să bată clopotele, ceea ce se întâmplă și în ziua de astăzi.
Dacă vorbim de latura spirituală, evident, în județul Hunedoara este Mănăstirea Prislop, locul de veci al Sfântului Ardealului (n.r. Arsenie Boca), un loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocşi, iar din trecutul istoric al acestei țări nu trebuie să ratați Sarmizegetusa.”
Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac pentru mai bine de 150 de ani.
Invitaţia a fost lansată, până data viitoare vă dorim drum bun şi vreme frumoasă!