Înainte de Crăciun
În luna decembrie, tot mai multe oraşe din România au căpătat un plus de atractivitate datorită târgurilor de Crăciun, unele dintre ele deja deschise.
Ștefan Baciu, 21.11.2023, 13:50
Se apropie Crăciunul, iar ofertele de vacanţă în staţiunile montane din România sunt, în mare parte, epuizate. Chiar şi staţiunile balneoclimaterice au grad de ocupare din ce mai mare în perioada sărbătorilor datorită faptului că că şi+au diversificat oferta. Pe lângă servicii hoteliere şi de tratament, tot mai multe staţiuni au dezvoltat şi partea de wellness şi aqua park. Ca şi în anii trecuţi, cele mai căutate destinaţii pentru perioada sărbătorilor de iarnă sunt staţiunile de pe Valea Prahovei şi staţiunea Poiana Braşov.
Dar nu numai staţiunile montane se află în atenţia turiştilor. În luna decembrie, tot mai multe oraşe din România au căpătat un plus de atractivitate datorită târgurilor de Crăciun, unele dintre ele deja deschise. Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, ANAT, ne-a spus:
Cred că va fi o efervescență mult mai mare decât anii precedenți. Am constatat că anumite târguri de Crăciun s-au deschis mai devreme și o parte dintre ele or să continue și după 1 ianuarie, câteva zile. În București, ca să pornim cu capitala țării, avem în acest an mai multe târguri de Crăciun, ceea ce este foarte bine. Târgul de Crăciun de la Sibiu apare în anumite topuri drept cel mai ieftin, de fapt, cel mai accesibil, să spunem, târg din Europa. Este bine, contează foarte mult pentru promovarea țării. Și Târgul de Crăciun de la Brașov este mediatizat pe plan european.
De asemenea, târguri de Crăciun căutate au și Oradea, Timișoara, Craiova, un oraș care crește din punct de vedere turistic în ultimii ani, respectiv Iași. Târgurile de Crăciun atrag, firește, și turiști, în majoritate turiști români. Ţinând cont că Timișoara se află și în vestul României, va atrage și ceva turiști străini din țările din proximitate, măcar pentru faptul că Timișoara beneficiază și de mediatizarea ei, în calitate de Capitală Europeană a Culturii. E un prim pas, e primul an. Ținem minte exemplul Sibiului, 2007 a fost de-abia începutul și Sibiul a ajuns departe. Este chiar un oraș de city break la nivel european, destul de cunoscut.
Luminile Târgului de Crăciun de la Craiova, s-au aprins la sfârşitul săptămânii trecute, iar vizitatorii vor putea cumpăra diverse produse specifice sezonului până la 2 ianuarie 2024. Un program similar are şi Târgul de Crăciun din Sibiu, amenajat în Piaţa Mare, una dintre pieţele istorice ale oraşului şi, pentru prima dată, în curtea Muzeului Brukenthal.
La Braşov, Târgul de Crăciun este în curs de amenajare în Piaţa Sfatului, piaţa din centrul istoric al oraşului, însă deschiderea este programată pentru 30 noiembrie. Vizitatorii vor putea degusta produse locale, vor avea ocazia să descopere meşteşugurile şi produsele de artizanat din zona Braşovului, să bea ceai ori vin fiert şi să mănânce castane coapte, covrigi braşoveni sau langoşi, o gogoşi specifice Transilvaniei.
Mai multe târguri de Crăciun se vor deschide în capitala României. În Piaţa Constituţiei, în apropierea Palatului Parlamentului, a început montarea celui mai înalt brad de Crăciun din România. Va avea 30 de metri înălţime, iar în jurul lui vor fi peste 130 de căsuţe din lemn, unde vizitatorii vor găsi obiecte şi preparate gastronomice specifice Crăciunului. Tot lângă bradul de Crăciun din Piaţa Constituţiei vor fi amenajate şi două zone muzicale, cu colinde tradiţionale şi melodii internaţionale specifice sărbătorilor.