În Ținutul Buzăului
Ținutul Buzăului include numeroase atracții turistice unice în România, dar și în Europa.
Daniel Onea, 10.08.2021, 16:12
Ne îndreptăm azi spre sud-estul României și ajungem în județul Buzău. Descoperim aici o zonă complet rurală, care aparține administrativ de 18 comune de la deal și de la munte, cu circa 45000 de locuitori. Aceasta poartă denumirea de Ținutul Buzăului și include numeroase atracții turistice unice în România, dar și în Europa. Pentru a afla mai multe despre ineditul acestei destinații, am invitat-o alături de noi pe Nicoleta Gâlmeanu, consilier de turism la Consiliul Județean Buzău.
La răscrucea dintre două râuri și trei drumuri, într-un peisaj idilic, natura a sculptat un monument unic în județul Buzău. Nicoleta Gâlmeanu: Aici puteți vedea Grunjul de la Mânzălești sau „piatra albă”. E un adevărat fenomen al naturii, cenușa pietrificată a unor vulcani care au erupt acum mai bine de zece milioane de ani. Iar, de la „piatra albă” puteți urca spre Platoul Meledic.”
La platoul Meledic este spectaculos peisajul. În afară de faptul că este declarată rezervație naturală, este și o rezervație speologică și zoologică. Nicoleta Gâlmeanu, consilier de turism la Consiliul Județean Buzău: Sunt 60 de hectare de teren pe care se găsesc cele mai mari zăcăminte de sare din România. Prin dizolvarea sării, datorită ploii, se creează o formă de relief spectaculoasă. Tot aici sunt și peșteri săpate în sare de apele subterane. Aici se află una dintre cele mai lungi peșteri de sare din lume, cu 3190 de metri, Peștera Șase Iezi. În rezervația Platoul Meledic mai sunt și două lacuri: Lacul Mare și Lacul Castel. Apa acestor lacuri este foarte rece în orice moment al anului. Pe acest platou se desfășoară în fiecare an un festival de folclor foarte cunoscut și există și o tabără de sculptură în lemn, cu 25 de exponate.”
Zona își atrage turiștii și prin gastronomie, prin oferta de vinuri și prin numărul mare de meșteri populari. foarte multe crame care pot fi vizitate și unde se pot degusta vinurile. Ținutul Buzăului se află la doar un pas de a deveni Geoparc UNESCO și recunoscut ca fiind un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională, după ce asociația cu același nume a transmis, la Paris, în decembrie anul trecut, dosarul celor 18 comune care constituie Ținutul, pentru a fi evaluat de specialiștii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.