În Munţii Măcinului
O zonă tentantă pentru drumeție este nordul Dobrogei, mai precis Munții Măcin. Sunt cei mai vechi munţii de pe teritoriul României şi sunt erodaţi astfel încât acum au o altitudine comparabilă cu a dealurilor.
Ștefan Baciu, 25.07.2023, 15:13
O zonă tentantă pentru drumeție este nordul Dobrogei, mai precis Munții Măcin. Sunt cei mai vechi munţii de pe teritoriul României şi sunt erodaţi astfel încât acum au o altitudine comparabilă cu a dealurilor, însă vizitatorii pot descoperi aici peisaje deosebite şi forme geologice uluitoare. Toate aceste atracţii naturale se află în Parcul Naţional Munţii Măcinului, care se întinde pe o suprafaţă de peste 11 mii de hectare. Pe lângă drumeţii, turiştii pot vizita mănăstirile din zonă şi se pot opri pentru o degustare de vinuri la una dintre cramele de aici. Vizitatorii pot campa în spaţii special amenajate sau pot rămâne peste noapte la una dintre pensiunile aflate în localităţile din jurul Parcului Naţional Munţii Măcinului.
O vizită în această zonă ar putea să înceapă la Centrul de Informare și Promovare Turistică din oraşul Măcin, unde turiștii vor găsi materiale de prezentare şi vor obţine informații privind traseele turistice. Detalii despre aceste trasee ne-a oferit directorul Centrului de Informare și Promovare Turistică Măcin, Dan Staicu: În Munții Măcin sunt 14 trasee. Poartă de intrare pe trasee au mai multe localități. Se poate intra pe traseu și din dreptul localității Măcin pentru ceea de înseamnă Culmea Pricopanului ca traseu sau Valea Jijilei, apoi Comuna Greci este poartă de intrare pentru mai multe trasee Traseul Tuțuiatu, traseul Dealul cu Drum”, apoi traseul Cozluk. Altă poartă de intrare este comuna Cerna, unde avem traseu Crapcea și Valea Vinului. Sunt trasee destul de interesante mai ales acum pentru perioada asta de vară pentru că merg mai mult prin pădure. Gradul lor de dificultate este unul mediu. Ca și durată, ar trebui să luăm în considerare că, pe drumul pe care vom merge, trebuie să ne și întoarcem și asta înseamnă în jur de 7 ore.”
Cele mai înalt vârf din Munţii Măcin este Ţuţuiatu, cu o altitudine de 467 de metri, aflat pe Culmea Pricopanului. De pe Culmea Pricopanului se pot vedea oraşele Brăila, Galaţi şi Măcin, precum şi cursul Dunării. Pentru cei care doresc să admire stânci cu forme ciudate, modelate de natură, atunci ar trebui să urmeze traseul care urcă spre Culmea Pricopanului. Dan Staicu: Cel mai spectaculos traseu din punctul de vedere al monoliților care au diverse forme este traseul Culmea Pricopanului care are ca poartă de intrare orașul Măcin. Aici pot întâlni „Sfinxul dobrogean”, „Ţestoasa”, „Mormântul uriașului”, „Ouăle de dinozaur”. Sunt monoliți care au luat diverse forme. Trebuie să ținem cont că acești munți au o vechime de peste 300 de milioane de ani.„
Pe trasee, vizitatorii pot întâlni exemplare rare de floră şi de faună, între care broasca ţestoasa dobrogeană (Testudo graeca ibera – lat), o specie de uscat, declarată monument al naturii, care s-a adaptat habitatelor aride. Potenţialul turistic al Munţilor Măcin este pus acum în evidenţă şi datorită noului pod suspendat peste Dunăre, recent inaugurat, care, la rândul lui, a devenit o atracţie turistică. Podul asigură o legătură rapidă între Brăila şi Măcin. Cu o lungime de 2 km, la 38 de metri deasupra apei și cu patru benzi, acest pod suspendat este cel mai mare din România, cel mai mare peste Dunăre și al treilea pod suspendat ca mărime din Uniunea Europeană.