În drumeţie prin Munţii Măcin
Munţii Măcin reprezintă o zonă tentantă pentru drumeție, datorită faptului că traseele sunt extrem de accesibile.

Ștefan Baciu, 01.04.2025, 17:20
Munții Măcin sunt cei mai vechi munţi de pe teritoriul României şi sunt erodaţi astfel încât acum au o altitudine comparabilă cu a dealurilor. Vizitatorii pot descoperi aici peisaje deosebite şi forme geologice uluitoare, toate aceste atracţii naturale aflându-se în Parcul Naţional Munţii Măcinului, care se întinde pe o suprafaţă de peste 11 mii de hectare.
O vizită în această zonă poate începe la Centrul de Informare și Promovare Turistică din oraşul Măcin. Vizitatorii pot găsi aici materiale de prezentare și pot obţine informații despre obiectivele turistice ale zonei. Dan Staicu, consilier al Centrului de Informare și Promovare Turistică Măcin, prezintă câteva motive pentru a vizita această zonă cu aspect deluros din nordul Dobrogei:
„Oferta traseelor din Munţii Măcin este una generoasă, sunt 15 trasee. De departe, cel mai spectaculos traseu este Culmea Pricopanului datorită formațiunilor uriașe gigantice, stâncăriilor și panoramei vaste asupra Dunării, Depresiunii Măcin, Depresiunii Luncavița.
Putem admira, de-a lungul traseului, un peisaj alpin, cu stânci rotunjite, care oferă aspectul unor forme bizare, cum ar fi „Degetul” sau „Mâna lui Dumnezeu”, cum sunt monoliți erodaţi, „Mormântul Uriașului”. Pe traseu este posibil să întâlnim de acum și țestoasa dobrogeană, o specie care este protejată. Am văzut că a ieșit din hibernare. Tot în zona Măcinului mai este un traseu, Valea Jijilei, un traseu tematic spectaculos.”
Pe traseu, vizitatorii pot întâlni, așadar, broasca ţestoasa dobrogeană (Testudo graeca ibera – lat), o specie de uscat, declarată monument al naturii, care s-a adaptat habitatelor aride. Pe lângă peisajele spectaculoase, unele cu Dunărea în plan îndepărtat, de pe traseele de drumeție, turiștii se pot bucura și de obiective antropice, după cum aflăm de la Dan Staicu, consilier al Centrului de Informare și Promovare Turistică Măcin:
„Interesante sunt și cetățile, una dintre ele, cetatea romano-bizantină Dinogeția, care este situată la aproximativ 15 km de Măcin. Potrivit izvoarelor istorice se pare că a fost un sediu al unei unități militare și a fost ridicată în zona unei așezări geto-dacice de la care a și preluat numele, Dinogeția.
În apropierea cetății s-a construit o frumoasă mănăstire care merită a fi vizitată. Nu departe de Măcin, un alt obiectiv care atrage atenția este cetatea Troesmis, care este situată pe malul drept al brațului Dunării și a fost ridicată de romani pe locul unei cetăți getice. Troesmis a fost un important punct strategic, cea mai veche mențiune a sa fiind în Ponticele lui Ovidiu. Ulterior așezarea a fost menționată și de Ptolemeu ca fiind un loc al Legiunii a 5-a romane, Marcedonica.
În apropiere de cetate, de Troesmis, se mai află – e important asta – și lacul antropic Iacobdeal format într-o cuvă rezultată din extragerea granitului și este unic în ţară tocmai datorită acestui mod de formare. Exploatările vechi de piatră care îl înconjoară și vegetația săracă, de stepă, creează un peisaj auster în contrast cu limpezimea apei și culoarea sa verde smarald.”
Turiştii pot vizita mănăstirile din zonă şi se pot opri pentru o degustare de vinuri la cramele din Măcin, vinuri obţinute de pe întinsele suprafeţe cu viţă de vie de pe zonele colinare din împrejurimi.
De asemenea, vizitatorii pot rămâne peste noapte la una dintre pensiunile aflate în localităţile din jurul Parcului Naţional Munţii Măcinului. Potenţialul turistic al Munţilor Măcin este pus acum în evidenţă şi datorită noului pod suspendat peste Dunăre, care, la rândul lui, a devenit o atracţie turistică. Podul asigură o legătură rapidă între Brăila şi Măcin. Cu o lungime de 2 km, la 38 de metri deasupra apei și cu patru benzi, acest pod suspendat este cel mai mare din România, cel mai mare peste Dunăre și al treilea pod suspendat ca mărime din Uniunea Europeană.