Iași
Astăzi vă invităm să vă bucuraţi de istorie, cultură şi frumos, vizitând Iaşiul.
Ana-Maria Cononovici, 12.02.2022, 17:20
Astăzi vă invităm să vă bucuraţi de istorie, cultură şi frumos, vizitând Iaşiul. Mergem în estul ţării, într-un oraş armonios în ansamblul său, capitală a provinciei istorice româneşti Moldova în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918 (în perioada Primului Război Mondial, atunci când Bucureștiul s-a aflat sub ocupație germană).
Pot fi vizitate aici Grădina Botanică, Muzeul Universităţii, Muzeul Unirii, Mănăstirea Trei Ierarhi, Mitropolia, Mănăstirea Golia sau Piaţa Unirii, pentru a enumera doar câteva obiective. La Mănăstirea Golia, turiştii pot urca în turn, de unde pot admira panorama oraşului şi fostul cartier evreiesc care este în jurul Mănăstirii. Tot la Golia, în turn, la etajele intermediare sunt găzduite expoziţii.
Se pot vedea vechile ziduri ale primei universități moderne a României, ale cărei porți s-au deschis în 1860, în casa Calimah-Ghika, o clădire impunătoare din fosta Ulița Goliei, unde se găseşte o statuie dedicată Unirii principatelor române de la 1918. De asemenea, nu trebuie ratată o plimbare pe bulevardul Copou, unde se află universitatea nouă, inaugurată în anul 1897. În corpul principal, la parter, se găseşte astăzi Sala Pașilor Pierduți (sau Galeria de Fresce Sabin Bălașa), o autentică experiență artistică. Este vorba despre cele 19 picturi cosmogonice, întinse pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați, semnate de Sabin Bălașa, realizate în nuanța de albastru care îi definește personalitatea artistică. Picturile au fost realizate pe pereții Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași între anii 1968 și 1978 şi prezintă inorogi și siluete cosmice, portretul cosmic al lui Mihai Eminescu, femei mitice, bărbați meditativi în spațiul cosmic, animale hibride zburând în spațiu, o nuntă cosmică şi altele.
Tot pe dealul Copou a fost amenajată Grădina Botanică, prima deschisă în România, devenită după reamenajări de secol XX şi cea mai mare din ţară. Caracterul unic al Grădinii Botanice din Iaşi este conferit de valoarea patrimonială remarcabilă a colecţiilor ştiinţifice şi de secţia destinată persoanelor cu dizabilităţi de vedere, unde speciile de plante, bogate în uleiuri eterice, sunt prevăzute cu explicaţii în alfabetul Braille.
Ajuns în Iaşi, turistul nu poate rata Complexul Naţional Muzeal “Moldova, din clădirea Palatului Culturii. Ne-a vorbit despre oferta muzeală Coralia Costaş, şef secţie: Palatul Culturii Iaşi merită vizitat pentru că este simbolul oraşului Iaşi. Avem patru muzee: Muzeul de artă, Muzeul de istorie a Moldovei, Muzeul ştiinţei şi tehnicii Ştefan Procopiu şi Muzeul etnografic al Moldovei. De asemenea avem şi Centrul de restaurare şi conservare a patrimoniului cultural, cel mai mare din zona Moldovei. Invităm publicul să ne viziteze expoziţiile temporare, dar şi să participe la recitaluri şi alte activităţi extra-muzeale. ne-a mai spus interlocutoarea noastră amintind şi concertele lecţie pentru tineret, care sunt deja de tradiţie şi care au fost păstrate, cât a fost posibil şi pe timpul pandemiei.
Palatul a fost construit în stil neogotic, ridicat între 1906-1925, este creația cea mai însemnată a arhitectului român I.D. Berindei, format la școala pariziană. Astfel se şi explică mozaicul din holul central sau Holul de onoare – o reproducere fidelă a rozetei din biserica abaţiei Saint-Pierre- sur- Dives (1235-1245), din nordul Franţei, regiunea Basse Normandie. Palatul Culturii din Iaşi se găseşte şi pe pagina Google Arts & Culture şi poate fi vizitat, astfel, şi virtual.
Cu speranţa că veţi da curs invitaţiei noastre de a vizita Iaşiul, vă aşteptăm data viitoare cu o nouă destinaţie!