Gura Portiței
Înainte de vărsarea în Marea Neagră, Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, creează una dintre cele mai frumoase delte din lume.
Ștefan Baciu, 22.08.2023, 15:44
Înainte de vărsarea în Marea Neagră, Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, creează una dintre cele mai frumoase delte din lume. Declarată rezervație a biosferei în anul 1990, Delta Dunării reprezintă una dintre cele mai importante destinații turistice din România.
Rezervația Biosferei Delta Dunării, obiectiv de interes major din patrimoniul mondial UNESCO, cuprinde și complexul lagunar Razim-Sinoe și se întinde pe o suprafaþă de 580 de mii de hectare. Un loc unic în Delta Dunării este Gura Portiţei, o fostă cale de comunicare între mare și lacurile deltei. În anii 1970, Gura Portiței a fost închisă pentru a reduce salinitatea apei lacurilor, pe care autorităţile comuniste din acea perioadă le doreau transformate în imense bazine piscicole.
Chiar şi după închiderea legăturii lacului Goloviţa cu Marea Neagră, Gura Portiței a rămas o atracție pentru cei care doreau să petreacă vacanța într-o zonă liniștită. Lângă cherhanaua situată pe îngusta fâșie de nisip, cu o lățime de circa 60 de metri, care separă separă apa mării de apa desalinizată a lacului Golovița a fost amenajat, tot în anii 70, un camping, cu căsuțe construite pe piloni. De atunci, confortul oferit turiştilor a crescut, iar Gura Portiței a rămas una dintre cele mai retrase destinații turistice de pe litoralul românesc al Mării Negre.
De ce retrase? Pentru că aici se ajunge doar pe calei apei, traversând cu barca lacul Golovița. Fără cale ferată și fără parcări pentru autoturisme, Gura Portiței pare un loc pierdut în timp. Totuși, turiștii care ajung aici descoperă un loc liniștit și confortabil, după cum a subliniat Gabriel Dițu, administratorul complexului de la Gura Portiței:
Ușor-ușor am ajuns ca de la un punct pescăresc să avem la ora actuală 92 de locuri de cazare pentru turiști și cu un restaurant, cu terase, cu plaje, cu șezlonguri, chiar și o piscină și, cu toate astea, încercăm să respectăm și cadrul natural în așa manieră încât să nu fie deranjant.”
De la Gura Portiței, zona poate fi explorată de turiști la pas, pe fâșia de nisip dintre lacuri și Marea Neagră, precum și din barcă. Gabriel Dițu: De la Gura Portiței, dacă e să meargă numai cu barca, pot ajunge în deltă înspre Dunavăț, zona Dunavăț Murighiol și până acolo vor traversa lacul Razim, ulterior intrând pe o rețea de canale, trecând pe lângă tot felul de zone mai mult sau mai puțin cunoscute pentru unii cum ar fi Dranov, Holbina. Poate că pentru cunoscători înseamnă mai mult, pentru necunoscători să spun că este o zonă cu canale, cu faună, floră specifice Deltei. Dacă e să ne referim la zona de uscat, de exemplu, se poate vizita spre exemplu cetatea Argamum, care e cea mai veche așezare de pe teritoriul românesc atestată sau spre exemplu cetatea Enisala, care păstrează și în prezent foarte bine conservate zidurile sale, o cetate la fel de veche. Se presupune că Imperiul Bizantin și ulterior Republica Genova au construit și întreținut această cetate care are o priveliște superbă, e a vede tot lacul Razim. Actualmente pe vremuri era, era un punct de supraveghere al traficului de nave pe Marea Neagră.”
Turiștii au ocazia să vadă animale sălbatice, dar mai ales păsările din Delta Dunării. Multe dintre ele se pregătesc pentru migrația de toamnă, iar în aceasă perioadă își învață puii să zboare în formație. Pe măsură ce temperaturile vor scădea, Delta Dunării începe să fie vizitată de păsările din zona arctică. Unele stau doar atât cât să se odihnească puţin înainte de a-şi continua călătoria spre ţările calde, în timp ce altele rămân aici pe toată durata iernii, iar acest adevărat specacol poate fi urmărit de cei care vor ajunge în această toamnă în Delta Dunării.