Grădina botanică din Bucureşti
Astăzi vă invităm să vă retrageţi în natură, chiar în inima capitalei. Ne oprim la Grădina Botanică Dimitrie Brândză a Universtităţii din Bucureşti, loc ce poartă, începând din 1994, numele fondatorului ei.
Ana-Maria Cononovici, 27.03.2021, 17:17
Astăzi vă invităm să vă retrageţi în natură, chiar în inima capitalei. Ne oprim la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universtităţii din Bucureşti, loc ce poartă, începând din 1994, numele fondatorului ei. Situată în cartierul Cotroceni, grădina acoperă o suprafaţă de 17,5 hectare şi aclimatizează peste 10.000 de specii de plante.
Timp de 12 ore pe zi, încă de la ora 8 dimineaţa, puteţi să vă bucuraţi de o iesire la aer şi în natură, chiar în inima capitalei.
Prof. univ. dr. Paulina Anastasiu, Facultatea de Biologie şi Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universtităţii din Bucureşti, ne-a spus de ce merită să o vizităm: „Este un loc unic în oraşul acesta, prin istoria sa de peste 160 de ani, dar şi prin colecţiile pe care le prezintă. În Grădina Botanică găsiţi cele mai vechi sere din România, acestea au fost construite în stil Victorian în 1891, după modelul celor din Liege, Belgia. O parte pot fi vizitate. De asemenea, poate fi vizitat Muzeul botanic, unde vizitatorii pot face cunostinţă cu una dintre colecţiile unice de acuarele. Sunt acuarele care ilustrează plante din flora României, dar şi unele specii exotice. Toate acestea aparţin pictoriţei Angiolina Santocono, de origine italiană, dar care a lucrat în România şi la cunoasterea florei din ţara noastră. În această perioadă foarte interesantă în Grădina Botanică este zona Cascadei, care ne oferă un peisaj specific montan, cu multe specii de conifere, unele dintre ele plantate cu peste 100 de ani în urmă, dar şi cu un susur de apă. De asemnea, vizitatorii nostri pot vedea aici cei mai vechi frasini de luncă şi cei mai vechi stejari, rămaşi aici ca dovadă a vegetaţiei de odinioară a luncii Dâmboviţei.”
Si serele sunt un punct de atracţie pentru vizitatori, după cum ne-a spus Prof. univ. dr. Paulina Anastasiu: „Pentru cei care sunt iubitori de specii exotice, avem deschise serele de expoziţie şi prin intermediul acestora oferim vizitatorilor o experienţă unică prin trecerea rapidă dintr-o pădure de palmieri, care întâmpină chiar la intrare, apoi într-o zonă de deşert cu foarte mulţi cactuşi şi alte plante suculente, trecerea se face mai apoi spre o livadă de lămâi şi portocali, ca în final vizitatorul nostru să ajungă în pădurea de ferigi, şi apoi într-un luminis cu orhidee.”
Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universtităţii din Bucureşti este un loc ce poate fi vizitat indiferent de anotimp, dar, desigur, primavara este anotimpul cel mai provocator. Revine cu detalii Prof. univ. dr. Paulina Anastasiu: „Încă nu avem prea multe de văzut, dar pe măsură ce vine primăvara, recomandăm celor care ne trec pragul să viziteze grădina istorică, unde pot invăţa despre plantele alimentare folosite în Europa înaintea colonizării Lumii Noi, şi, de asemenea, de inţeres ar fi Grădina bunicii, locul ideal de a-i învăţa pe cei mici că fructele nu cresc pe rafturile supermarketurilor, ci sunt plante care necesită îngrijire şi protecţie, ca orice fiinţă vie. Si dacă soarele va apărea în zilele următoare, cu siguranţă puteţi vedea toate culorile pe care ni le pot oferi florile de primăvară: zambilele, mai întâi, brânduşele, care acum sunt înflorite, narcisele, apoi lalelele. De asemenea, avem câţiva arbori şi arbuşti exotici care pot fi admiraţi în perioada aceasta. Ei sunt amplasaţi destul de aproape de intrarea în grădina botanică şi pot fi identificaţi cu uşurinţă.”
Până la o nouă întâlnire vă dorim drumuri bune şi vreme frumoasă!