Expoziţia “Sulina Veche”
Obiecte din toate epocile, ce vorbesc despre viaţa într-un oraş port, care s-a bucurat pe timpuri de un statut deosebit, acela de Porto Franco, toate sunt adunate cu pasiune şi recondiţionate de către Gheorghe Comânzan, care a deschis într-un spaţiu restrâns din Sulina, aflat pe strada CA Rosetti, nr. 5, Expoziţia “Sulina Veche”.
Ana-Maria Cononovici, 11.05.2024, 14:14
Cărţi poştele, fotografii din toate timpurile, fie cu personalităţi, fie cu oameni obişnuiţi ai locului, cărămizi ştanţate cu sigla producătorului, reviste de modă de la începutul secolului al XIX-lea, sau caiete de modă din secolul al XVIII-lea. Obiecte din toate epocile, ce vorbesc despre viaţa într-un oraş port, care s-a bucurat pe timpuri de un statut deosebit, acela de Porto Franco, toate sunt adunate cu pasiune şi recondiţionate de către Gheorghe Comânzan, care a deschis într-un spaţiu restrâns din Sulina, aflat pe strada CA Rosetti, nr. 5, Expoziţia “Sulina Veche”.
Acesta este popasul pe care vi-l propunem astăzi. Gheorghe Comârzan: „Aici este Sulina veche, Sulina de altădată condensat, pe un spațiu restrâns e toată istoria acestei localități. Ați văzut și caiacul maritim, ultimul din generația lui, alături (n.r. în curtea de lângă muzeu), l-am recondiționat și l-am expus publicului. Am muncit la el foarte mult, dar cred că arată destul de bine. Aici e o comandă de navă, am reprodus o comandă de navă din piese adunate de mine de la navele care au fost tăiate la fier veci, au fost date la casare și au navigat cândva prin portul Sulina și multe dintre ele și prin porturile lumii.
Este locul de joacă al copiilor, preferat aici, locul de poze. Aici este o timonă folosită la guvernarea navei, axiometru care indică unghiul într-un bord sau altul. Aici este un felinar naval vechi. Este rusesc. Era folosit pe timp de noapte pentru semnalizarea navei când staționa la ancoră. Și ăsta este un clopot vechi, care sună frumos (sunet de clopot). Dacă n-are în compoziție argint, nu sună atât de frumos.”
Şi pentru că în 1976 s-au turnat secvențe pentru filmul “Toate pânzele sus” la Sulina, în expoziţie există un colţ dedicat navei Speranţa, pe care se desfăşura acţinea filmului. Gheorghe Comârzan şi-a continuat povestea: “Am și un loc acolo. Deci în 1976 s-au amenajat decoruri la farul de pe digul de nord. Așa arăta în timpul filmărilor la clădirile vechi de pe faleză, între restaurantul Marea Neagră și primărie sunt niște clădiri vechi grecești, din păcate aflate în ruină, la gârla din mahalaua Colivar, care din păcate nu mai există. Am două fotografii acolo, unde se află și barca tatălui meu și secvențele cu piratul, cu scorbura au fost filmate pe Dunărea Veche.
Deci în localitate sosește vedeta filmului (n.r. nava) “Speranța” amenajată din pescadorul Jirlău. Se vede că are elemente sudate în bordaj, un pescador pe corp metalic, amenajat de ofițerul de marină Marin Dăboveanu, care din păcate nu mai este printre noi.”
Aici se găsesc mărturii din vremea când la Sulina limba cea mai vorbită era greaca, apoi din epoca de funcţionare a “Comisiunii Europene a Dunării”, când limba de comunicare era franceza, iar doamnele locului se îmbrăcau după moda franţuzească, inspirată după revistele Marie Claire, iar domnii, după moda englezească. Poveşti în obiecte şi imagini, colectate cu drag şi prezentate cu suflet de deţinătorul colecţiei, Gheorghe Comârzan.