Dunărea turistică
Poate nu ştiaţi că Dunărea este cel mai popular fluviu european, dar şi mondial dedicat croazierelor, el ocupând 36% din segmentul de piaţă internaţional al croazierelor fluviale, urmat de Nil, cu 31%.
Ana-Maria Cononovici, 21.09.2024, 16:37
Poate nu ştiaţi că Dunărea este cel mai popular fluviu european, dar şi mondial dedicat croazierelor, el ocupând 36% din segmentul de piaţă internaţional al croazierelor fluviale, urmat de Nil, cu 31%. Astfel, pornim astăzi în căutarea Dunării turistice, pe segmentul foarte generos al României.
Traian Bădulescu, consultant în turism, ne-a amintit că sunt 18 oraşe româneşti din lunca Dunării: Moldova Nouă, Orșova, Drobeta – Turnu Severin, Calafat, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Fetești, Cernavodă, Hârșova, Brăila, Galați, Isaccea, Tulcea și Sulina. Dunărea este traversată de cinci șosele și de două căi ferate. Recent a fost dat în funcţiune şi noul pod peste Dunăre, între România şi Bulgaria, care uneşte Calafat de Vidin şi ne-a recomandat cu căldură să descoperim Dunărea, la noi acasă:
“România, având 1.000 km de Dunăre, ar putea să profite mult mai mult decât profită până acum, pentru că cea mai mare suprafață a Dunării este pe teritoriul României. Și o realitate: probabil cel mai mare potențial turistic a României e Dunărea, din păcate, nu știm să-i valorificăm cum trebuie până la ora actuală. Dar, e drept, și au spus-o jurnaliști străini, una din cele mai frumoase zone, poate numărul unu riverane ale Europei, e reprezentată de Cazane (n.r. Cazanele Dunării, zona de intrare a fluviului în ţara noastră) și, respectiv, Orșova – Eșelnița. Și nu mai vorbim de Delta Dunării, care este unica deltă a Europei, care își păstrează natura bine conservată.”
Cu excepţia Deltei, care deja este inclusă în circuite şi programe, bătrânul fluviu oferă şi alte destinaţii cu potenţial turistic. O astfel de surpriză o oferă o insulă în mijlocul Dunării, la Capidava, în preajma oraşului Cernavodă. Aici se găsesc sate pescăreşti, sălbăticie, natură neatinsă, dar şi câteva pensiuni mai recent apărute. Lângă insulă se află ruinele cetăţii antice Capidava. Tot în vecinătate, în comuna Topalu, se găseşte un muzeu unic, sătesc, “Dinu şi Sevasta Vintilă”, cu circa 300 de lucrări – tablouri şi sculpturi – ale unor mari artişti plastici români: Tonitza, Paciurea, Grigorescu etc. Tot aici se află o cramă ce oferă posibilitate degustărilor, are capacitate de cazare şi o terasă cu o privelişte superbă asupra Dunării.
Dincolo de Delta Dunării şi Cazanele Dunării – unul dintre cele mai spectaculoase peisaje riverane din Europa şi din lume -, mai există mici puncte turistice precum: Orşova, Portul Cultural Cetate al poetului Mircea Dinescu, şi oraşele Brăila, Galaţi şi, bineînţeles, Tulcea.
În discuţia cu interlocutorul nostru am realizat că, de fapt, chiar şi Bucureştiul poate fi considerat oraş dunărean şi asta deoarece orice localitate aflată la cel mult 70 de kilometri de fluviu beneficiază de acest statut. De altfel, turiştii de pe navele de croazieră care străbat Dunărea debarcă în portul Giurgiu sau la Călăraşi, după care au alocate câteva ore pentru a vizita Bucureştiul.
Nu-mi rămâne decât să vă invit să acceptaţi această provocare şi să vizitaţi Dunărea turistică!